Mandić: Izmjene i dopune Zakona o popisu iniciraće Vlada

"Imali smo jednu dobru ideju da dijalog u vezi sa popisom i ono što je tražila opozicija organizujemo ovdje kako bi svaka od stranaka, bilo vlasti ili opozicije, mogle da ostvare dijalog koji je neophodan kako bi se implementirao najveći dio onoga što smo čulu da se problematizuje od strane opozicije"

44837 pregleda 76 reakcija 76 komentar(a)
Foto: Skupstina.me
Foto: Skupstina.me

Izmjene i dopune Zakona o popisu iniciraće Vlada i sve primjedbe će se slati izvršnoj vlasti, saopštio je danas predsjednik Skuopštine Andrija Mandić.

On je rekao da je to danas dogovoreno na sastaku u Skupšini, kojem su prisustvovali premijer Milojko Spajić, funkcioneri Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i Boris Bogdanović, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, nezavisna poslanica Jevrosima Pejović, predstavnici koalicije Za budućnost Crne Gore, Pokreta Evropa sad, Bošnjačke stranke i ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Poziv na sastanak odbili su Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD).

"Imali smo jednu dobru ideju da dijalog u vezi sa popisom i ono što je tražila opozicija organizujemo ovdje kako bi svaka od stranaka, bilo vlasti ili opozicije, mogle da ostvare dijalog koji je neophodan kako bi se implementirao najveći dio onoga što smo čulu da se problematizuje od strane opozicije", kazao je Mandić u video izjavi objavljenoj na sajtu Skupštine.

O sastanku mediji nijesu bili obaviješteni, osim pojedinih.

"Mi smo željeli da uz učešće svake stranke budemo inicijatori izmjena i dopuna Zakona, ali najjača opoziciona stranka DPS, kao i SD, nije željela da bude dio tog skupštinskog dijaloga iskazujući jednu odlučnost i namjeru da taj proces treba da vodi isključivo Vlada. Bio sam iznenađen da opozicione stranke imaju veće povjerenje u Vladu, nego u same sebe", rekao je Mandić.

Dodao je da je postignut dogovor da izmjene i dopune Zakona o popisa inicira Vlada i da će najvažniji zahtjevi, uključujući softver baze podataka, biti ispoštovani.

"Podaci sa popisa su nam neophodni za reforme koje planiramo, i popis će biti održan 30. novembra... Imamo dobru političku namjeru da ispunimo sve realne zaključke opozicije, od kojih su se neki pokazali kao veoma dobri i odmah se prihvataju, ali ne pristajemo da postoje opstrukcije održavanju popisa”, rekao je Mandić.

Mandić
Mandićfoto: Igor Šljivančanin/Skupština Crne Gore

Kazao je i da će u organizaciji i sprovođenju predstojećeg popisa stanovništva biti ispoštovane preporuke Eurostata, koji je sa najvećim ocjenama vrednovao rad Monstata.

U vezi sa popisom, premijer Milojko Spajić razgovarao je sa opozicijom i nacionalnim vijećima manjinskih naroda, a juče je imao sastanak sa predstavnicima NVO.

Bonus video: