Gorčević: Vlada će uraditi sve kako bi u najkraćem roku ispunila obaveze

Poseban fokus će biti na poglavljima 23 i 24 i deblokadi institucija koje su od ključnog značaja za isporučivanje rezultata, rekla je ministarka tokom sastanka sa ambsadorkom Italije

6531 pregleda 5 komentar(a)
Gorčević i Marsela, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Gorčević i Marsela, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Vlada će uraditi sve kako bi u najkraćem roku ispunila preuzete obaveze i pripremila Crnu Goru za stupanje u članstvo u Evropskoj uniji, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, koja je primila danas ambasadorku Italije u Crnoj Gori Andreinu Marselu.

U saopštenju se navodi da su sagovornice razgovarale o napretku Crne Gore u približavanju EU, kao i daljim planovima i aktivnostima koje će Ministarstvo i Vlada preduzeti nakon dobijanja Izvještaja Evropske komisije za Crnu Goru.

Gorčević je, kako je saopšteno, prenijela zahvalnost Vladi Italije na kontinuiranoj podršci u sprovođenju reformi, posebno u oblasti vladavine prava i upoznala ambasadorku sa planovima Ministarstva usmjerenim na ubrzanje sprovođenja reformi koje će "doprinijeti bržoj i kvalitetnijoj evropskoj integraciji društva".

„Građanke i građani Crne Gore od nas očekuju konkretne rezultate. Oni žele da osjete efekte reformi koje sprovodimo u okviru procesa evropske integracije - a to su evropski standardi i bolji kvalitet života“, kazala je ministarka.

Poručila je da pregovarački proces dugo traje i da će Vlada uraditi sve kako bi u najkraćem roku "ispunila preuzete obaveze i pripremila državu za stupanje u članstvo". U tom dijelu je istakla da će poseban fokus biti na poglavljima 23 i 24 i deblokadi institucija koje su od ključnog značaja za isporučivanje rezultata.

Gorčević je izrazila zadovoljstvo "prijateljskim i sadržajnim odnosima" dvije države koji se, kako je rekla, potvrđuju kroz saradnju u velikom broju oblasti od zajedničkog interesa.

Ambasadorka Marsela je, kako je saopšteno, poželjela uspješan rad novoj Vladi i Ministarstvu evropskih poslova i istakla da će Vlada Italije nastaviti da pruža snažnu političku i ekspertsku podršku procesu pristupanja Crne Gore EU.

Ona je ukazala na značaj brojnih projekata i inicijativa koje doprinose sprovođenju reformi i podstiču bržu integraciju regiona u EU.

Sagovornice su, takođe, razmijenile mišljenje o bilateralnoj saradnji dvije države, te mogućnostima za njeno unapređenje u narednom periodu.

Bonus video: