Demokratama osam državnih sekretara

Partija Alekse Bečića imaće tri sekretara u MUP-u, po dva u resorima odbrane i kulture i medija, a jednog u Ministarstvu turizma, ekologije i održivog razvoja. Prema nepotvrđenim informacijama “Vijesti”, kao potencijalni kandidati za državne sekretare u Ministarstvu finansija pominju se Bojana Bošković, Jovana Nišavić i Milica Adžić

49549 pregleda 136 reakcija 68 komentar(a)
Državni sekretari u resorima koje pokrivaju: funkcioneri Demokrata i PES-a, Foto: BORIS PEJOVIC
Državni sekretari u resorima koje pokrivaju: funkcioneri Demokrata i PES-a, Foto: BORIS PEJOVIC

Demokratska Crna Gora (Demokrate) imaće u Vladi osam državnih sekretara, rečeno je nezvanično “Vijestima” iz te partije.

Partija Alekse Bečića imaće tri sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), po dva u resorima odbrane i kulture i medija, a jednog u Ministarstvu turizma, ekologije i održivog razvoja.

Na čelima tih resora nalaze se funkcioneri te stranke - Danilo Šaranović (MUP), Dragan Krapović (odbrana), Tamara Vujović (kultura) i Vladimir Martinović (turizam).

Prema saznanjima “Vijesti”, konstituenti vlasti načelno su se dogovorili kako da podijele 42 mjesta državnih sekretara, koliko ih može imenovati Vlada, a konačni dogovor trebalo bi da uslijedi ubrzo, kako bi se krenulo s postavljenjima.

Odranije je poznato da će koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koja zasad neće partcipirati u izvršnoj vlasti, pripasti pozicije državnih sekretara u resorima saobraćaja, prosvjete, turizma i prostornog planiranja i urbanizma. ZBCG bi, rekonstrukcijom vlade, u ta ministarstva trebalo da uđe do kraja sljedeće godine, pa će njihovi predstavnici biti postavljeni za državne sekretare “u cilju što jednostavnije tranzicije resora”. “Vijesti” su objavile da je kandidat za državnog sekretara u resoru prosvjete funkcioner ZBCG Dragan Bojović.

Prema nepotvrđenim informacijama “Vijesti”, kao potencijalni kandidati za državne sekretare u Ministarstvu finansija pominju se Bojana Bošković, Jovana Nišavić i Milica Adžić, a za moguću kandidatkinju za državnu sekretarku u Ministarstvu rada i socijalnog staranja slovi Anđela Bulatović.

Potencijalni kandidati za državne sekretare u MUP-u su, prema nezvaničnim saznanjima TV Vijesti, Jovana Ostojić i Petar Koprivica, u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić, Mirjana Vlahović Andrijašević i Milena Cojić, a u Ministarsvu pravde Aleksandar Bakrač i Sreten Jakić. Moguća kandidatkinja u resoru prosvjete je Marijeta Barjaktarović Lanzardi, u Ministarstvu ekonomskog razvoja Ana Raičević, a u resoru evropskih poslova kandidat bi mogao da bude Bojan Božović.

Prema saznanjima “Vijesti”, konstituenti vlasti načelno su se dogovorili kako da podijele 42 mjesta državnih sekretara, koliko ih može imenovati Vlada, a konačni dogovor trebalo bi da uslijedi ubrzo, kako bi se krenulo s postavljenjima

Vlada Milojka Spajića u utorak je, nekoliko sati nakon što je izabrana, donijela Odluku o određivanju ministarstava koja mogu imati državne sekretare, a kojom je predviđeno da svih 19 resora dobije takve funkcionere. Po jednog državnog sekretara imaće četiri ministarstva, po dva sedam, a po tri, najviše njih - osam.

Po troje će moći da bude postavljeno u ministarstva finansija, unutrašnjih poslova, prosvjete, zdravlja, rada i socijalnog staranja, prostornog planiranja, poljoprivrede, te energetike, po dvoje u resore pravde, odbrane, javne uprave, ekonomskog razvoja, kulture, saobraćaja i turizma, a po jedan sekretar u ministarstvima vanjskih poslova, ljudskih i manjinskih prava, evropskih poslova i sporta.

Državni sekretari postavljaju se na funkcije po političkom, odnosno partijskom ključu - imenuje ih i razrješava Vlada, na predlog ministra, bez javnog konkursa. Dužnost im prestaje prestankom mandata ministra.

Prema Zakonu o državnoj upravi, državni sekretar pomaže ministru u vršenju njegove funkcije. Kad ministarstvo ima tri državna sekretara, ministar ovlašćuje jednog od njih da ga zamjenjuje u slučaju kad je spriječen da vrši funkciju.

“Vijestima” su prekjuče iz Vlade saopštili da će Spajić insistirati na izboru profesionalaca koji imaju iskustvo i kredibilitet za obavljanje povjerenih funkcija.

Bonus video: