Poruke sa Skupštine građana: Uvesti otvorene liste, depolizitovati izbornu administraciju, srediti birački spisak...

Građanke i građani su problematizovali i to što su mjesne zajednice "pod direktnim patronatom političkih partija", pa ističu da bi se rukovodstvo i organi mjesnih zajednica morali birati na demokratskim izborima, kazali su iz CDT-a

10035 pregleda 9 komentar(a)
Delić, Foto: CDT
Delić, Foto: CDT

Građanke i građani smatraju da bi uvođenjem otvorenih lista političari konačno počeli da rade u javnom, a ne partijskom interesu.

To je jedan od zaključaka Skupštine građana/ki, koju su Centar za demokratsku tranziciju (CDT) i Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) juče organizovali u okviru projekta „Inkluzivni dijalog za napredak društva“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Goran Delić iz CDT-a saopštio je da Skupština građana/ki ima za cilj da građankama i građanima omogući kvalitetniji pristup procesu kreiranja javnih politika i bolje povezivanje sa donosiocima odluka.

"Skupština građana/ki okuplja jedan broj slučajno odabranih građanki i građana koji svojim karakteristikama odražavaju raznolikost u populaciji i diskutuju o važnim pitanjima u našem društvu i daju mišljenje i preporuke za unapređenje javnih politika", pojasnio je.

Građani/ke navode da bi trebalo omogućiti da se, pored partije, na izborima može glasati i za pojedince, jer bi to predstavnike/ce političkih subjekata obavezalo na veću odgovornost. "To bi ujedno i ojačalo predstavničku ulogu u parlamentu jer bi građane i građanke predstavljali oni koje su sami birali, a ne oni koje su partije delegirale po svojim preferencama", dodaje Delić.

Osim uvođenja otvorenih lista, građani/ke poručuju da je potrebno depolitizovati izbornu administraciju, srediti birački spisak i regulisati finansiranje političkih partija i izbornih kampanja. "Kao veliki teret društva, građani/ke vide širenje dezinformacija koje su posebno aktuelne u predizbornom periodu i smatraju da država mora odlučnije reagovati na ovu pojavu", navodi se u saopštenju.

Građanke i građani su problematizovali i to što su mjesne zajednice "pod direktnim patronatom političkih partija", pa ističu da bi se rukovodstvo i organi mjesnih zajednica morali birati na demokratskim izborima.

"Oni su takođe preporučili profesionalizaciju mjesnih zajednica i definisanje obaveze učešća predstavnika/ca mjesnih zajednica na sjednicama lokalnih parlamenata, kako bi se u direktnoj komunikaciji obezbijedili bolji uslovi za njihov život. Građani/ke predlažu i da se prilikom izrade urbanističkih planova i drugih važnih dokumenata na lokalnom nivou vode obavezne rasprave sa predstavnicima/cama mjesnih zajednica. Kako bi se bolje informisali o radu i aktivnostima, građani/ke smatraju da bi svaka mjesna zajednica trebalo da ima svoj veb sajt, te da bi način komunikacije trebalo prilagoditi različitim starosnim kategorijama društva", navodi Delić.

Na Skupštini građana/ki učestvovali su i poslanici, stručnjaci i predstavnici institucija koji su razgovarali sa građanima/kama o problemima na polju izbora i participacije na lokalnom nivou, i to: predsjednik Državne izborne komisije Nikola Mugoša, poslanici Vasilije Čarapić i Mihailo Anđušić, predstavnica Udruženja pravnika Nina Blažić i programska direktorica CDT-a Milica Kovačević.

"CDT i CEDEM će preporuke koje su definisali građani i građanke uputiti poslanicima i poslanicama Skupštine Crne Gore i pratiće koliko se one efikasno primjenjuju", zaključuje se.

Bonus video: