Marković: Još uvijek sam član DPS-a, mislio sam da su reforme trebale ići dublje

"Bio sam sam član Glavnog odbora, po funkciji, dok je trajao mandat poslanika. Po Statutu DPS-a kada vam prestane mandat poslanika, nista više ni član Glavnog odbora"

38102 pregleda 32 reakcija 31 komentar(a)
Marković, Foto: Printscreen/Youtube
Marković, Foto: Printscreen/Youtube

Bivši predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da je još uvijek član Demokratske partije socijalista (DPS), ali da nije u organima partije, te da još uvijek razmišlja o tome da li će da formira novu političku partiju.

"Bio sam sam član Glavnog odbora, po funkciji, dok je trajao mandat poslanika. Po Statutu DPS-a kada vam prestane mandat poslanika, nista više ni član Glavnog odbora", rekao je Marković.

On je istakao da poslije kongresa te partije koji održan 2021. nije predlagan niti biran u organe partije, "u smislu Predsjedništva i drugih organa partije".

"Nijesam o tome donio odluku, ali razmišljam. Ne samo o tome da ja formiram stranku, nego šta sve treba uraditi u evropskom i građanskom bloku da bi se konsolidovali i da bi Crna Gora izašla iz ovog permanentog rizika ponora koji je otvoren pred njenom budućnošću", poručio je Marković gostujući na Gradskoj RTV.

Govoreći o unutarpartijskim reformama koje je DPS-a sproveo nakon poraza na parlamenatarnim izborima 2020. Marković je kazao da je mislio da su reforme trebale ići "dublje", međutim da je na kongresu preovladala "opcija koje je usmjerila partiju samo na personalne promjene u rukovodstvu i predsjedništvu".

"Vidimo da sada to nije bio dobar i optimalan pristup", ocijenio je Marković.

Naglasio je da je DPS "podjelu koja im je nametnuta pogrešno prihvatio".

Marković je dodao da je odmah nakon izbora 2020. tražio vanredni Kongres DPS-a kako bi se utvrdila odgovornost za izgubljene izbore.

Naveo je da je tada DPS izgubio za nekoliko hiljada glasova, odnosno imao je oko 140.000, a na posljednjim izborima u junu ove godine 70.000.

Prema njegovim riječima, bio je pritisak i međunarodne zajednice i političke konkurencije da "odu stari, a dođu mladi", ali sada i kad mladi dođu pa kažu nešto što nije podobno vrhu partije proglašavaju se izdajnicima.

"Reforme nijesu promjene rukovodstva, ne možete spovoditi reforme u Pavinom polju u našem mjesnom odboru da smijenite čovjeka jer ima 50 godina“, rekao je.

Istakao je da u svijetu partije vode ozbiljni, zreli ljudi, a toga "danas kod nas nema".

Bonus video: