Kolašinska opozicija mjesecima pokušava da izdejstvuje prenos sjednica SO: Glas odbornika građani još ne čuju

Kako kažu iz Pokreta Zajedno gradimo Kolašin (Demokratska partija socijalista, Socijeldemokratska partija, Socijaldemokrate i nestranačke ličnosti), saglasnost za to data je na kolegijumu Skupštine u avgustu. Međutim, Služba Skupštine još nije omogućila uslove za taj oblik trasparentnosti rada lokalnog parlementa

3066 pregleda 5 komentar(a)
Sa sjednice SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sjednice SO Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Odbornici kolašinske opozicije već mjesecima uzaludno pokušavaju da obezbijede prenos sjednica Skupštine opštine (SO).

Kako kažu iz Pokreta Zajedno gradimo Kolašin (Demokratska partija socijalista, Socijeldemokratska partija, Socijaldemokrate i nestranačke ličnosti), saglasnost za to data je na kolegijumu Skupštine u avgustu. Međutim, Služba Skupštine još nije omogućila uslove za taj oblik trasparentnosti rada lokalnog parlementa.

“Da bi građani Kolašina znali, kolegijum je jednoglasno donio odluku da se sjednice SO prenose. Uprkos tome, predsjednik SO, sprovodeći tuđe naloge, i dalje nakon godinu od novog saziva nastavlja da krije rad lokalnog parmenta od građana. Već godinu građani ne mogu da vide šta njihovi predstavnici rade. Ja mislim da vladajuća većina to s razlogom radi, jer im je manja šteta da se ne vidi na koji način rade”, kazao je odbornik pokreta Zajedno gradimo Kolašin Bojan Zeković.

Zeković
Zekovićfoto: Mediabiro

Ranije su odbornici opozicije pokušavali da samostalno obezbijede prenos skupštinskih zasjedaja, što im nije bilo dozvoljeno.

Kolašin nema elektronske lokalne medije, a sa sjednica SO, s vremena na vrijeme i zavisno od dnevnog reda, izvještavaju akreditovani novinari svega nekoliko medija. No, iz opozicije tvrde da to nije dovoljno da bi se stekao potpun uvid u način na koji odbornici predstavljaju građane, niti da se obezbijedi neophodna transparetnost.

Praksa prenosa uživo trajala je kratko, pri kraju mandata bivše vlasti (DPS, Socijaldemokrate i GB), nakon što je Marta Šćepanović stupila na fukciju predsjednice Opštine, a na čelu kolašinske SO bio Milan Đukić.

Tako je u julu prošle godine obezbijeđena oprema da, kako je saopšteno, “u cilju povećanja transparentnosti i otvorenosti u radu lokalnog parlamenta”, preko YouTube kanala bude obezbijeđen uživo prenos svih sjednica. Šćepanovićeva i Đukić su bili usaglasili i da će prije samog utvrđivanja predloga odluka, putem “javnog slušanja” konsultovati odbornike u vezi sa određenim dokumentima koji se nađu na dnevnom redu SO.

Aktuelni predsjednik SO Vasilije Bulatović za “Vijesti” je kazao “da Poslovnik Skupštine ne daje mogućnost snimanja i direktnog prenošenja sjednica, osim elektronskim medijima, kojima je to dozvoljeno”. On se poziva i na Zakon o elektronskim medijima.

“Zakon o elektronskim medijima jasno definiše ko i na koji način može proizvoditi i emitovati medijski program. Takođe, treba voditi računa i precizirati način snimanja sjednica, kako bi bio usklađen sa evropskim konvencijama i direktivi o zaštiti ličnih podataka. Zbog toga prenošenje sjednica putem digitalnih platformi treba raspraviti u okviru odbora, na sjednici ili utvrditi Poslovnikom”, objašnjava Bulatović.

Šef kolašinskog lokalnog parlamenta tvrdi da će se “sjednice svakako snimati i da je to pitanje vremena, organizacije, zakona i Poslovnika”. Bulatović tvrdi da su sjedednice SO i sada transparentne jer je “svim akreditovanim predstavnicima medija omogućeno da prate rad lokalnog parlementa”, Pored toga, podsjeća, “svi materijali su javno dostupni, a postoje i tonski zapisi”.

Bonus video: