Tivatskim odbornicima muka oko novogodišnjih kućica veća od svega ostalog

Ugostitelji prošle godine odbili da postave svoje kućice jer su bili nezadovoljni kvalitetom i dužinom trajanja muzičko-zabavnog programa koji je za novogodišnje praznike organizovala i platila Opština.

20732 pregleda 33 reakcija 24 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Četiri i po sata trajala je sjednica Skupštine Opštine Tivat sa 16 tačaka dnevnog reda od čega su međutim, skoro tri sata odbornici posvetili samo jednoj od njih - predlogu Odluke o davanju na korišćenje i upravljanje montažnih drvenih kućica Turističkoj organizaciji Tivat.

Opština je naime, u susret novogodišnjeg programu koji će od 16. decembra do 15. januara biti priređen na gradskoj rivi i šetalištu Pine, kupila pet velikih i pet manjih drvenih kućica za prazničnu ugostiteljsko-trgovačku ponudu Tivćanima i turistima i na taj način prevazišla prošlogodišnji nesporazum sa Udruženjem ugostitelja Tivta koji imaju dvadesetak svojih takvih kućica koje su ranijih godina za praznike postavljane na Pinima.

Prošle godine međutim, ugostitelji su odbili da postave svoje kućice jer su bili nezadovoljni kvalitetom i dužinom trajanja muzičko-zabavnog programa koji je za novogodišnje praznike organizovala i platila Opština. Lokalna vlast je nenalaženje zajedničkog jezika sa lokalnim ugostiteljima, ove godine preduprijedila i riješila time što je za ukupno nešto preko 30.000 eura kupila deset kućica koje je na korišćenje i upravljanje, voljom većine vladajućih odbornika, juče ustupila na korišćenje i upravljanje lokalnoj Turističkoj organizaciji (TO) koja je i glavni organizator novogodišnjeg programa.

Upravo ovoj iz ugla brojnih drugih problema sa kojima se Tivat suočava, krajnje efemernoj stvari, odbornici su međutim, posvetili najviše vremena i pažnje. Skoro tri sata potrošeno je na priču o tome trebaju li Tivtu narodnjaci ili zabavnjaci u novogodišnjoj noći, da li će grad biti dovoljno ukrašen, hoće li se na Pinima postaviti karusel i klizalište za djecu, te treba li ili ne Tivat da se takmiči sa okolnim gradovima koji na dočeke Nove godine na otvorenom i koncerte najskupljih regionalnih muzilkih zvijezda troše basnoslovne iznose novca.

"Tivat nije destinacija masovnog turizma kako što su to neki okolni gradovi i nama treba nešto sasvim drugačije, kvalitenije i jedinstvenije. Kvalitet uvijek treba staviti ispred kvantiteta", istakla je Sandra Sindik (Bokeški Forum), dok je Renata Bergam-Grandis (DPS) sa druge strane, predložila da se uz kupljene drvene, na Pinima za praznike postave i "ukrašene kamp kućice" sa ugostiteljskom ponudom.

SO Tivat
foto: Siniša Luković

"TO će za naš novogodišnji program izdvojiti ukupno 150.000 eura, dok Budva za to izdvaja četiri puta više novca, a Kotor daje preko 250.000 eura. Važno je da u tih mjesec dana zime ovakvim dešavanjima animiramo građane i turiste prije svega iz zemalja regiona, da dođu u Tivat i ovdje troše novac, što je od interesa za sve nas u gradu", kazala je direktorica TO Tivat Nina Lakićević (PES) koja je na primjedbe o izboru muzičara koji će za praznike zabavljati Tivćane i njihove goste a među kojima prednjače narodnjaci, kazala da i elitni lokalni hoteli poput "Regent Porto Montenegra" za doček Nove godine "dovode regionalne izvođače poput 'Frajli', a ne skupa međunarodne muzička imena".

"Naša ciljana publika za Novu godinu su prvenstveno, turisti iz zemalja regiona a ovdje, sviđalo se to nekome ili ne, Aleksandra Prijović je napunila pet Arena u Zagrebu, a to tamo nije uspio Eros Ramacoti", kazala je Lakićević.

Rasprava o kućicama i Novoj godini bila je toliko strastvena da su varnice izbijale čak i između predsjednika SO Miljana Markovića (Nova) i dijela odbornika vladajuće koalicije od kojih su neki zamjerili na izboru zabavljača, odnosno tražili da samo tivatski privrednicu budu u prilici da od TO zakupe famozne kućice na Pinima tokom trajanja novoogodišnjeg programa.

Sa time su se složili i opozicioni odbornici Igor Petković i Zdravko Mitrović (SD) koji su "držali stranu" Udruženja ugostitelja Tivta, a koje je u svojevsrnom latentnom sukobu sa Opštinom.

Mitrović je kazao da će "neko iz Mojkovca ili Berana kad čuje da može zakupiti ugostiteljski objekat na stotinjak metara od Porto Montenegra odmah pohriliti da to uradi" te će po njemu, navalica sa strane biti tolika da tivatski ugostitelji neće doći u mogućnost da zakupe ove privremene lokale.

Petković je izrazio sumnju da će predstojeća licitacija za zakup kućica uopšte uspjeti zbog moguće njene blokade i bojkota od lokalnih ugostitelja.

"I, što ćemo onda ako licitacija propadne i niko ne zakupi kućice, odnosno ako ne bude Nove godine u Tivtu", zapitao se Petković aludirajući na novogodišnji program koji je pripremila TO.

SO Tivat
foto: Siniša Luković

"Pouzdano mogu da vam kažem i garantujem da će Nove godine u Tivtu biti jer ona sigurno dolazi 31. decembra na 1.januar i to nema veze sa kućicama koje će zakupiti onaj ko da najbolju ponudu na slobodnom tržištu. Logika stvari je da će to biti tivatski, a ne neki ugostitelji sa sjevera ili drugih djelova države jer će zbog većih logističkih troškova koje bi oni sa strane imali, njihove ponude svakako bile nekonkurentnije", odgovorio je predsjednik Opštine Željko Komnenović (Narod Pobjeđuje).

I dok su se satima iscrpljivali o priči o Novoj godini i privremenim objektima na Pinima, odbornici su bez ikakve rasprave za samo minut "preletjeli" tri tačke vezane za donošenje odluka o izgradnji tri nove trafostanice po modelu izgradnje objekata od javnog insteresa, iako će ti radovi podrazumijevati i višemjesečno prekopavanje nekih gradskih javnih površina i saobraćajnica zbog provlačenja kablova.

Jedino veće interesovanje odbornici su pokazali za izvještaj o radu Parking servisa za 2022. gdje su pohvalili do sada najveću dobit od preko 152 hiljade eura sa kojom je to preduzeće završio prošlu poslovnu godinu, ali i kritikovali nedovoljna ulaganja te firme u sanaciju postojehi i gradnju novih parking prostora u gradu, odnosno nesprovođenje u djelo Elaborata o pripajanju preduzeća Autobuska stanica Tivat kompaniji Parking servis.

Bonus video: