Deković se uzda u Bokelje i Crnogorce katolike

Na prošlom popisu smo imali 1.800 Bokelja, imali smo i 300 Crnogoraca katolika u Boki, tako mislimo da je to 99% hrvatsko nacionalno biće, rekao je Deković stranačkom radiju u Tivtu

17701 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
"Dilema voditi kampanju ili ne": Deković, Foto: Siniša Luković
"Dilema voditi kampanju ili ne": Deković, Foto: Siniša Luković

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore (HNV) i potpredsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Zvonimir Deković izrazio je nadu da će na predstojećem popisu stanovništva u Crnoj Gori broj građana hrvatske nacionalnosti biti na nivou onog koji je zabilježen na prethodnom popisu 2011. Tada se ukupno 6.021 građanin ili 0,97% stanovništva izjasnilo da su Hrvati.

Deković je izrazio očekivanje da bi se broj Hrvata na narednom popisu mogao čak i blago uvećati, ukoliko se neki od građana koji po njemu pripadaju hrvatskom nacionalnom korpusu, a drugačije su se 2011. godine izjasnili, sada pišu kao Hrvati.

“Na prošlom popisu smo imali 1.800 Bokelja, imali smo i 300 Crnogoraca katolika u Boki, tako mislimo da je to 99% hrvatsko nacionalno biće. Ako bi se jedan dio tih koji su 2011. popisali tako, na ovom popisu izjasnili kao Hrvati i da govore hrvatskim jezikom, ja mislim i imam neku nadu da bi moglo čak i da bude neki malo veći broj izjašnjenih pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori nego na popisu 2011. godine”, kazao je Deković dodajući da je on “optimista”.

“Mislim da smo kroz sve ono što radimo kroz HGI, HNV i ostale hrvatske udruge, hrvatskom nacionalnom uspjeli da približimo tu potrebu da se jasnije, energičnije, bez autocenzure, bez ikakvog nekog kolebanja može svako ovdje izjasniti kao Hrvat. Uvjerili smo kompletnu crnogorsku javnost da ono što govorimo, tako i živimo – da je Crna Gora naša država, da želimo u njoj da živimo sa svima u zajedništvu, ali da želimo i da konzumiramo svu puninu svog nacionalnog dostojanstva u državi Crnoj Gori koju smatramo i našom”, istakao je Deković.

Gostujući u programu stranačkog medija HGI – Radija Dux iz Tivta, on je u subotu kazao da “nažalost nisu svi građani svjesni “zamki statistike” u smislu da će oni koji se izjasne kao Bokelji najvjerovatnije na kraju u rezultatima popisa biti uvršteni u grupu nacionalno neopredijeljenih građana, a da će oni koji se izjasne da govore srpsko-hrvatskim jezikom biti statistički svrstani u korpus građana koji su se izjasnili da govore samo srpskim jezikom.

“Danas više nema tog srpsko-hrvatskog jezika koji smo mi učili u školi i neko će u ovim starijim generacijama kojima je to u podsvijesti, po difoltu, to reći opet i na ovom popisu. Mi nismo napravili dovoljno jasnu kampanju i nekako imamo dilemu oko te kampanje, kakva i kolika bi ona trebalo da bude i da li uopšte treba da je bude. Da li mi toliko ponižavamo građane ili pripadnike svog naroda da im trebamo na džambo plakatima pisati da oni shvate što su?”, istakao je Deković, pitajući se da li je takva kampanja za popis uopšte “pristojna”.

Izrazio je očekivanje da će na popisu “svakako biti jedan broj ljudi koji će biti zavedeni, da li iz neznanja ili neke druge pobude”, te da u HNV-u smatraju da treba “našem narodu napraviti jedan okrugli sto koji će biti sa stručnjacima - sociolozima, ljudima iz Crne Gore i iz Hrvatske i možda tako osvijestiti neke ljude iz perspektive sociološkog značaja predstojećeg popisa”.

Deković je istakao da on nema pravo da bilo kome govori kako će se izjasniti na popisu, ali građanima hrvatskog nacionalnog tijela u Crnoj Gori preporučuje da se “treba osloboditi autocenzure, treba prihvatiti da su Hrvati ovdje autohtoni narod, da su Hrvati unijeli ogromno kulturno blago u ovu državu i da je ovo naša država, da kroz cijelu povijest Hrvati nemaju nikakvog razloga da nose bilo kakvu stigmu, već da budemo ponosni na to ko smo, što smo i kako se odnosimo prema Crnoj Gori”.

“Popis pripremljen jednonacionalno”

Deković je ponovio stav nacionalnih vijeća manjinskih naroda da sada nije vrijeme za popis zbog kako je kazao, nestabilne političke situacije i nepostojanja kontrolnih mehanizama u rukama opozicije, odnosno činjenice da popis ne prate predstavnici EU.

“Mogli bismo reći da je ovaj popis pripremljen jednonacionalno, što kod drugih izaziva sumnje”, kazao je on dodajući da nacionalna vijeća nisu protiv popisa, ali da smatraju da on treba da se odloži sve dok se ne steknu odgovarajući uslovi.

Bonus video: