Traže da se opet biraju popisivači

Kod premijera se, navodno, pričalo da se opoziciji omogući i da bude “na licu mjesta” pri unošenju podataka

29158 pregleda 91 reakcija 61 komentar(a)
Ne vjeruju popisivačima: Poslanik DPS-a Jevto Eraković, Foto: Luka Zeković
Ne vjeruju popisivačima: Poslanik DPS-a Jevto Eraković, Foto: Luka Zeković

Dio opozicije predložio je juče na sastanku kod premijera Milojka Spajića da se iznova biraju popisivači koji bi trebalo da prikupljaju podatke od građana - saznaju nezvanično Vijesti.

Prema nepotvrđenim informacijama Vijesti, te stranke su to predložile jer nemaju povjerenja u trenutne popisivače, za koje smatraju da su politički, odnosno partijski obojeni.

Popisivače biraju popisne komisije, koje su formirane u svim opštinama. U nekoliko opština fali popisivača, pa će te uprave morati da raspisuju konkurse sve dok ih ne nađu.

Jedan od izvora sa jučerašnjeg sastanka Spajića, dijela opozicije, nacionalnih savjeta, vladajuće većine i NVO, tvrdi da je razgovarano i o ideji da se opoziciji omogući da bude “na licu mjesta” kad se u sistem budu unosili podaci s popisa.

Drugi sagovornik kaže da se pričalo i o tome kako da se spriječe zloupotrebe popisnih kampanja.

Popis stanovništva trebalo je da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je novoizabrana Spajićeva vlada odgodila za period od 30. novembra do 15. decembra. Odluka je uslijedila nakon što je dio opozicije i nacionalnih savjeta to tražio, poručujući da trenutno nema uslova za sprovođenje popisivanja jer nije, između ostalog, obezbijeđena kontrola tog procesa. Neke od stranaka najavljivale su i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija na čijem su čelu njihovi predstavnici.

Spajić je prošle sedmice odvojeno razgovarao s opozicijom i predstavnicima savjeta, dok se vladajuća većina u Skupštini susrela s opozicionom Bošnjačkom strankom (BS), na sastanku koji je organizovao šef parlamenta Andrija Mandić. On je bio i na jučerašnjem sastanku u Vladi.

Lider Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović, kazao je juče da je dogovor o popisu važniji od datuma održavanja tog procesa.

On je, nakon sastanka kod Spajića, izjavio da se zahtjevi opozicije odnose na “sticanje povjerenja” u popisivače, instruktore, kontrolore, te kreiranje softvera za kontrolu podataka.

“Jasno je da insistiramo na uslovima koje je imala opozicija iz 2011... Ako se pođe od pretpostavke da popis mora početi 30. novembra, to nas udaljava od dogovora. Opozicija smatra da nije suština u datumu početka popisa, nego u kontrolnim mehanizmima. Nisam siguran da do 30. novembra možemo da se dogovorimo”, naveo je Šehović.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić, rekao je da oni žele “stabilan ambijent” za popis, kao i to da niko ne bude isključen iz tog procesa.

Žele “stabilan ambijent” za popis: Čelnici četiri nacionalna vijeća uoči jučerašnjeg sastanka
Žele “stabilan ambijent” za popis: Čelnici četiri nacionalna vijeća uoči jučerašnjeg sastankafoto: Luka Zeković

“Ljudi koji su privremeno odsutni iz Crne Gore, a imaju prebavlište u njoj - tražimo da budu ovdje. Iz Romskog savjeta zahtijevaju da među popisivačima budu pripadnici njihove zajednice... Ne želimo da opstruiramo popis. Kad bismo smanjili broj dilema i poboljšali uslove, tek onda bismo mogli pričati o datumu popisa”, saopštio je on novinarima nakon sastanka, dodajući da nije siguran da li je moguće izraditi do kraja mjeseca softver za kontrolu popisa.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka rekao je da je ovo jedan od rijetkih slučajeva da premijer vodi širi konsenzus.

“Nastavićemo još da dođemo do rješenja... Nismo ništa konkretno riješili. Da li se dovodi u pitanje datum (održavanja popisa)? Vidjećemo, nije ništa konkretizovano”, dodao je.

Spajić je nakon sastanka saopšio da je sprovođenje popisa važno zbog donošenja strateških odluka za dalji razvoj Crne Gore i da je to u interesu zemlje, Vlade i cjelokupnog društva.

Poručio je da odgađanje popisa može izazvati nove troškove, posebno zbog fiskalnog trenutka u kom se Crna Gora nalazi.

Premijer je u saopštenju naveo da su predstavnici Monstata informisali učesnike sastanka o mogućnostima proširivanja popisnih komisija i izradi novog softvera, vodeći računa o zaštiti ličnih podataka.

Bonus video: