Dina Bajramspahić za "Vijesti": Izvještaj EK pokazuje da je još jedna godina izgubljena bez napredovanja

Srednja ocjena najnovijeg izvještaja EK je 3,12 i niža je od prošlogodišnje koja je bila 3,15... Da bismo završili pristupne pregovore i zatvarali pregovaračka poglavlja, moramo da imamo ubjedljive rezultate i istaknute napretke u sve 33 oblasti u kojima se sprovode ili bi trebalo da se sprovode reforme, kaže sagovornica

16634 pregleda 53 reakcija 18 komentar(a)
Bajramspahić, Foto: Savo Prelević
Bajramspahić, Foto: Savo Prelević

Izvještaj Evopske komisije (EK) o napretku Crne Gore na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) je potvrda da je još jedna godina izgubljena bez napredovanja - ocijenila je za "Vijesti" građanska aktivistkinja i bivša članica radne grupe za poglavlje 23, Dina Bajramspahić.

"Da bismo završili pristupne pregovore i zatvarali pregovaračka poglavlja, moramo da imamo ubjedljive rezultate i istaknute napretke u sve 33 oblasti u kojima se sprovode ili bi trebalo da se sprovode reforme. Nažalost, ovaj izvještaj je potvrda da je još jedan godina izgubljena bez napredovanja", istakla je Bajramspahić.

Ona je navela da je srednja ocjena najnovijeg izvještaja EK za Crnu Goru 3,12 i da je niža od prošlogodišnje koja je bila 3,15.

"Najgora ocjena u osam godina od kada se izvještaj može pretvoriti u brojke, ostaje iz 2021. godine, kada je bila 3,03. Kvalitativno, vrlo su oštre ocjene za pregovaračka poglavlja 23 i 24 i nedostatak rezultata u ova dva poglavlja drži u blokadi sva ostala", kazala je Bajramspahić.

Po njenim riječima, u najnovijem izvještaju EK državna uprava ponovo nije imala ni jednu peticu, ili drugim riječima - ni u jednom pregovaračkom poglavlju nije zablistala.

"Cilj je, naravno, da dobijemo što više najviših ocjena", dodala je Bajramspahić.

Ona je rekla da je od 33 poglavlja, Crna Gora dobila četiri četvorke, jednu manje nego prošle godine kad ih je bilo pet.

"Dvije su 'potvrđene' od prethodne godine, tj. zadržane na istom nivou. To su pregovaračko poglavlje 25, Nauka i istraživanje i 31, Vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika EU. Ova dva poglavlja se drže na stabilnom nivou, a poglavlje 31 nas spasava da pogled na Crnu Goru ne bude još mnogo negativniji i obezbjeđuje da ostanemo u procesu. Očekuje se da u narednom periodu zadržimo kurs usklađenosti vanjske i bezbjednosne politike sa EU, unaprijedimo sprovođenje restriktivnih mjera i smanjimo prostor za strani uticaj, manipulacije, dezinformacije i hibridne prijetnje", rekla je Bajramspahić.

Sagovornica ističe da su dvije četvorke nove u odnosu na prethodnu godinu i ta dva poglavlja su jedina nagrađena i zavrijedila pažnju EU - poglavlje 7, Pravo intelektualne svojine i 14, Saobraćajna politika.

"Zanimljivo je da je poglavlje Saobraćaj nastavilo uspon. Nakon što je dvije godine (2020. i 2021) bilo među najgorim poglavljima u cijelim pregovorima, prošle godine su podigli ocjenu sa 2 na 3, a ove sa 3 na 4. Međutim, tri četvorke koje smo imali prošle godine su smanjene na trojke i to je faktički pad koji je snizio srednju ocjenu cijelog izvještaja. Nazadak ili ocjena niže je u: poglavlju 5, Javne nabavke, poglavlju 12, Bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosantarni nadzor i poglavlje 30, Vanjski odnosi. U njima preporuke koje su date prošle godine još nisu ispunjene", naglašava Bajramspahić.

Po njenim riječima, u okviru poglavlja Vanjski odnosi od Crne Gore se očekuje da nastavi da sprovodi mjere u vezi sa Zajedničkim regionalnim tržištem, da osigura "konstruktivno učešće" u aktivnostima u okviru CEFTA i da usvoji izmjene i dopune Zakona o međunarodnoj razvojnoj saradnji i upućivanju međunarodne humanitarne pomoći.

"Svih preostalih 29 poglavlja ima ocjenu trojku i to su poglavlja koja 'puze', stagniraju ili u kojima stanje nije 'ni tragično ni uspješno'. Tu razlikujemo dvije nijanse trojki - preciznije rečeno imamo 15 poglavlja u kojima je 'ograničeni' napredak, ona su najlošija u cijelim pregovorima i 14 poglavlja u kojima je 'neki' napredak. Ovo potvrđuje da je ustajalo stanje u pristupnim pregovorima Crne Gore sa EU', objašnjava Bajramspahić.

Ona poručuje i da su "unutar trojki", bile dvije promjene u odnosu na prošlu godinu.

"Na primjer, poglavlje 24, Pravda, sloboda, bezbjednost je dobilo slabiju trojku nego prošle godine, odnosno spuštena je ocjena sa 'nekog napretka' na 'ograničeni', dok je poglavlje 33, Finansijske i budžetske odredbe i 29, Carinska unija imalo obrnutu situaciju, sa 'slabije' na 'jaču' trojku. Poglavlje 24, koje vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, nekoliko godina je za nijansu bilo bolje od poglavlja 23, koje vodi Ministarstvo pravde, a sada su na istom nezadovoljavajućem nivou", kazala je Bajramspahić.

Ona je poručila da ako bi se nastavilo ovim tempom, sa trojkama u 90 odsto pregovaračkih poglavlja, kraj pregovora ne bi bio na vidiku, ni uz najbolje geostrateške okolnosti.

"U ovogodišnjem izvještaju nemamo dvojki (ocjena 'nema napretka') ni jedinica ('nazadovanje')", konstatovala je sagovornica.

Bonus video: