Ursula Fon der Lajen: Otvoriti pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, sa BiH kada se ispune uslovi usaglašenosti

"Proširenje je ključno za EU i kompletiranje Unije je nešto što se od nas traži, naš istorijski zadatak. Građani zemalja koji žele pristupiti EU su Evropljani, nas vežu geografske i istorijske i vrednosne veze"

33222 pregleda 14 komentar(a)
Fon der Lajen i Varhelji, Foto: Reuters
Fon der Lajen i Varhelji, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2023. 14:52h

Kolegijum Evropske komisije (EK) usvojio je danas izvještaj o proširenju država zapadnog Balkana i predložio da se sa Ukrajinom i Moldavijom otvore pregovori o ulasku u Evropsku uniju (EU), a sa Bosnom i Hercegovinom kada budu ispunjeni uslovi za usaglašenost.

To je na pres konferenciji saopštila predsjednica EK Ursula fon der Lajen.

Ona je rekla da su u EK zabrinuti što je BH entitet Republika Srpska donijela niz protivustavnih zakona i preporučuje otvaranje pregovora kada se ostvari potrebni stepen usklađenosti.

„Proširenje je ključno za EU i kompletiranje Unije je nešto što se od nas traži, naš istorijski zadatak. Građani zemalja koji žele pristupiti EU su Evropljani, nas vežu geografske i istorijske i vrednosne veze“, kazala je ona.

Fon der Lajen je rekla da se pokazalo da su dosadašanja proširenja donijela velike prednosti i za EU i za nove članice.

Kako je Fon der Lajen navela, EK je takođe predložila da se Gruziji odobri status kandidata.

Komesar za proširenje i susjedsku politiku, Oliver Varhelji kazao je da proces pristupanja podrazumijeva teške reforme za države zapadnog Balkana.

"Moraće se nositi sa našim socijalinim sistemima i tržištima i ne mogu sami na tom putu zatvoriti nejednakost i zato ćemo biti spremni da ubrzamo taj zajednički rad... Zato Savjetu predlažemo da povećamo našu podršku dodatnih šest milijardi. To bi značilo da će biti potrebno povećati njihov BDP za trećinu i tu bi trebalo dati veliki podsticaj regiji, koji je potreban i njima i nama“, poručio je Varhelji.

On je kazao da je nužno za zemlje kandidate da se vide rezultati, koji su temelj napretka.

„Kada je riječ o institucionalnoj reformi, o tome se na Savjetu EU razgovora. Ali ne postoji usljovnost između proširenja i institucionalnih reformi (unutar EU). EU je spremna za proširenje sa uvim ugovorima i pravima i mi bismo na osnovu njih mogli da primimo nove članice“, rekao je Varhelji.

Fon der Lajen je rekla da neće čekati pristupanje i već sada će otvoriti vrata ekonomskom prosperitetu i jedinstvenom tržištu.

Bonus video: