EK usvojila novi Plan rasta za Zapadni Balkan, vrijedan šest milijardi eura; Fon der Lajen: Potencijal plana izvanredan

U tu svrhu, predložen je novi Fond za reforme i rast za Zapadni Balkan u iznosu od šest milijardi eura za period 2024-2027. Isplate će biti tek nakon ispunjenja dogovorenih reformi

14479 pregleda 14 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Evropska komisija usvojila je danas novi Plan rasta za Zapadni Balkan, sa ciljem donošenja benefita članstva u regionu prije pristupanja, kako bi se podržao ekonomski rast i ubrzala neophodna društveno-ekonomski konvergencija.

Iz EK je saopšteno da je cilj omogućiti partnerima da ubrzaju reforme i investicije kako bi značajno ubrzali proces proširenja i rast svojih ekonomija.

U tu svrhu, predložen je novi Fond za reforme i rast za Zapadni Balkan u iznosu od šest milijardi eura za period 2024-2027. Isplate će biti tek nakon ispunjenja dogovorenih reformi.

"Novi Plan rasta za Zapadni Balkan temelji se na četiri stuba, sa ciljem poboljšanja ekonomske integracije sa jedinstvenim tržištem EU, uz uslov da se Zapadni Balkan uskladi sa pravilima jedinstvenog tržišta i otvori odgovarajuće sektore i oblasti svim svojim susjedima istovremeno, u skladu sa Zajedničkim regionalnim tržištem", navedeno je u saopštenju.

Predloženo je sedam prioriteta: slobodno kretanje robe; slobodno kretanje usluga i radne snage; pristup jedinstvenom evropskom platnom prostoru (SEPA); olakšavanje drumskog prevoza; integracija i dekarbonizacija energetskih tržišta; jedinstveno digitalno tržište; integracija u industrijske lance.

Među ciljevima je i podsticanje ekonomske integracije unutar Zapadnog Balkana putem Zajedničkog regionalnog tržišta, zasnovanog na pravilima i standardima EU, što bi potencijalno moglo doprineti rastu njihovih ekonomija za deset odsto.

Cilj je takođe, kako se navodi, ubrzanje temeljnih reformi, uključujući i osnovne klastere, tako što će se podržati put Zapadnog Balkana ka članstvu u EU, unaprijediti održivi ekonomski rast putem privlačenja stranih investicija i jačanja regionalne stabilnosti.

Iz EK su pojasnili da se novi instrument za podršku reformama, vrijedan šest milijardi eura, sastoji od dvije milijarde eura bespovratnih sredstava i četiri milijarde eura povoljnih zajmova, uz uslov da partneri sa Zapadnog Balkana ispunjavaju određene socio-ekonomske i temeljne reforme.

U okviru Plana rasta, svaki partner sa Zapadnog Balkana biće pozvan da pripremi Plan reformi na osnovu postojećih preporuka, uključujući one iz godišnjeg Paketa proširenja i programa ekonomsskih reformi (ERP) zemalja.

Ovaj Plan reformi će biti konsultovan sa EK, ocijenjen i usvojen.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, rekla je da usvajanjem novog Plana rasta za Zapadni Balkan vrijednog šest milijardi eura, EK približava ekonomije Zapadnog Balkana EU.

"Potencijal ovog Plan rasta je izvanredan. Ovaj Plan rasta bi mogao da udvostruči ekonomiju Zapadnog Balkana u narednih 10 godina. S kombinacijom reformi i investicija, omogućiće Zapadnom Balkanu da uskoro koristi ključne oblasti našeg jedinstvenog tržišta, uključujući slobodno kretanje robe, usluga i radne snage, jedinstveno evropsko platno područje, transport, energetiku i digitalno jedinstveno tržište", navela je Fon der Lajen.

Naredni koraci su, kako je saopšteno iz EK, da Evropski parlament i Savjet razmotri predlog i kada se usvoji, šest partnera sa Zapadnog Balkana biće pozvani da podnesu svoje individualne planove reformi koji će detaljno opisati socio-ekonomske i temeljne reforme koje će preduzeti kako bi podstakli rast i konvergenciju u okviru Plan rasta tokom perioda 2024 - 2027.

"Srbija i Kosovo treba da se konstruktivno uključe u dijalog o normalizaciji odnosa, koji vodi Visoki predstavnik EU, kao neophodan uslov", poručili su iz EK.

Bonus video: