Milatović i Lundberg: Poštovanje Deklaracije o ljudskim pravima će nam pomoći da izgradimo društva koja su inkluzivna

"Sva ljudska bića se rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, u prvom od 30 članova Deklaracije kojima se propisuju različita prava svakog čovjeka, univerzalna, neotuđiva i zasnovana na dostojanstvu", naveo je Lunberg

1927 pregleda 1 komentar(a)
Milatović i Lundberg, Foto: UN Crna Gora / Bojan Gnjidić
Milatović i Lundberg, Foto: UN Crna Gora / Bojan Gnjidić

Obilježavanje 75. godišnjice od usvajanje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima bila je centralna tema ceremonije obilježavanja Dana Ujedinjenih nacija čiji su domaćini bili Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović i rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piter Lundberg,

"Predsjednik Crne Gore je poručio da su ljudska prava osnov svakog inkluzivnog, pravednog i demokratskog društva. On je ocijenio da je država napravila značajan napredak u vrjednovanju i promovisanju tih prava, ali da pred njom i dalje stoje izazovi u oblastima diskriminacije, nasilja i nejednakosti. Posebno je istakao temu prava i položaja djece u Crnoj Gori", stoji u zajedničkom saopštenju.

"Na 75. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, želim da skrenem pažnju na porodice koje nemaju jednake mogućnosti, gdje su djeca izložena siromaštvu, nasilju i nemaju pristup obrazovanju. Zvanična statistika kaže da skoro svako treće dijete u Crnoj Gori živi u siromaštvu, a taj broj je još i veći kod višečlanih porodica i u pojedinim regionima naše zemlje. Moja poruka je jasna: neophodno je da pružimo jednake mogućnosti svakom djetetu kako nijedno ne bi živjelo u siromaštvu", rekao je Milatović.

Rezidentni koordinator UN u Crnoj Gori, Piter Lundberg kazao je da se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, u prvom od 30 članova Deklaracije kojima se propisuju različita prava svakog čovjeka, univerzalna, neotuđiva i zasnovana na dostojanstvu.

"Uprkos sve većim napadima na ljudska prava kojima svjedočimo, Univerzalna deklaracija može biti naša glavna nada i smjernica u nastojanju da se suočimo sa uzrocima i spriječimo da se ti izazovi pretvore u nešto gore, poput sukoba i rata“, naveo je Lundberg.

On je dodao da poštovanje Deklaracije i njenih trideset članova pomoći će nam da izgradimo društva koja su inkluzivna, u kojima svi ljudi - bez diskriminacije - imaju pristup jednakim mogućnostima da razviju svoj puni potencijal i gdje djeca, mladi, žene i muškarci mogu učestvovati i gdje se njihovi glasovi mogu čuti - čak i ako daju kritički osvrt.

"Pozivam Crnu Goru da izjavu o posvećenosti ostvarivanju ljudskih prava iskaže na obilježavanju 75. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima 11. i 12. decembra u Ženevi, čiji će domaćin biti Visoki komesar UN za ljudska prava, rekao je Lindberg.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 1948. godine Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, navodi se, čime su države članice definisale opšte viđenje prava garantovanih svim ljudima svijeta.

"Deklaracija nije pravno obavezujući akt, ali su njeni članovi kroz brojne međunarodne instrumente i konvencije ugrađeni u ustave i zakone zemalja članica Ujedinjenih nacija. Dan Ujedinjenih nacija tradicionalno se obilježava širom svijeta u znak sjećanja na 24. oktobar 1945. godine kada je na snagu stupila Povelja Ujedinjenih nacija. Ratifikacijom tog dokumenta zvanično su osnovane Ujedinjene nacije čiji su glavni ciljevi uspostavljanje mira i bezbjednosti, podrška razvoju i društvenom progresu i zaštita ljudskih prava. Ujedinjene nacije su osnovali lideri 51 države a svjetska organizacija danas broji 193 zemlje članice. Crna Gora postala je članica Ujedinjenih nacija u junu 2006. godine, kao 192. članica organizacije", stoji u saopštenju.

Bonus video: