Popa: Bilo određenih postignuća u borbi protiv kriminala, pravosuđe se suočava sa institucionalnom krizom

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori pozdravila to što je prioritet premijera Milojka Spajića imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija

36840 pregleda 39 reakcija 14 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Nije bilo napretka u reformi pravosuđa. Pravosudni sistem je nastavio da se suočava sa dubokom institucionalnom krizom, što je rezultiralo slabim rukovodstvom i upravljanjem, nedostatkom strateške vizije i lošim planiranjem, što utiče na sposobnost zemlje da sprovede pravdu.

To je na konferencija za novinare kazala šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Ona je pozdravila to što je prioritet premijera Milojka Spajića imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija.

"Što se tiče borbe protiv korupcije, vidjeli smo određeni napredak jer je nekoliko slučajeva visoke korupcije pod istragom. Crna Gora sada treba da pokaže ozbiljan odgovor krivičnog pravosuđa. Crna Gora nije u dovoljnoj mjeri unaprijedila svoj zakonodavni i strateški okvir za prevenciju i borbu protiv korupcije. Korupcija, uključujući korupciju na visokom nivou, ostaje pitanje koje izaziva zabrinutost i prisutno je u mnogim oblastima, uključujući i državne strukture. Bilo je određenih postignuća u borbi protiv organizovanog kriminala", rekla je Popa.

Dodaje da EU pozdravlja to što je kancelarija Specijalnog tužioca žustro postupila u nekoliko slučajeva, koji izgleda da ukazuju na duboku infiltraciju korupcije i organizovanog kriminala u državne strukture, uključujući najviši nivo pravosuđa i organa za sprovođenje zakona.

"Međutim, sistemski nedostaci u sistemu krivičnog pravosuđa ostaju".

Ona je kazala da je na sastancima sa premijerom i ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević dobila uvjeravanja u opredijeljenost nove Vlade da brzo i bez odlaganja sprovede reforme vezane za pregovore i pristupanje Evropskoj uniji, za šta je, kako je rekla, pravi trenutak.

"Nadamo se da izbor 44. Vlade može biti prekretnica za Crnu Goru kada je u pitanju pristupanje u EU", saopštila je Popa.

Oana Kristina Popa
foto: Boris Pejović

"Geopolitčke promjene otvorile su jedinstvenu priliku za Crnu Goru i za proširenje EU, ono je na vrhu dnevnog reda ove Evropske komisije (EK). Prva poruka koju je predsjednica EK Ursula fon der Lajen prenijela ambasadorima jeste da Crna Gora sada mora biti u potpunosti fokusirana na pristupanje Uniji i da pređe tu posljednju milju preko ciljne linije", rekla je Popa.

Istakla je da je novost Plan rasta za Zapadni Balkan koji je "težak" šest milijardi eura.

"Namijenjen je investicijama i ima priliku da udvostruči crnogorsku privredu za jednu deceniju. Međutim, preduslov za dobijanje sredstava nije samo posvećenost već i realizacija svih neophodnih reformi", istakla je Popa.

Ona je krakto sumirala Izvještaj i poručila da tokom protekle godine vlade i Skupština nisu u praksi pokazali angažovanost u pogledu reformske agende koja se odnosi na EU.

"Nema smisla da samo naglašavmo nedostatke i propuštene prilike. Ovo je trenutak da se gleda prema budućnosti. Izvještaj je samo praktična alatka za državu da se forkusira na peporuke, da ih prati, sprovodi tako da sljedeći izvještaj stvarno može refletkovati djela a ne samo posvećenost. Treba koristiti izvještaj kao putokaz".

Oana Kristina Popa
foto: Boris Pejović

Popa je istakla hitnu potrebu za sveobuhvatnom reformom izbornog zakonodavstva, prava glasanja i kandidovanja, mehanizama rešavanja sporova, transparentnosti i nadzora finansiranja i medijskih aktivnosti

"U izvještaju se navode političke tenzije i polarizacija, neuspjeh da se izgradi zajednički konsenzus oko pitanja od nacionalnog interesa. Ta pitanja su zapravo ključna kada je u pitanju proces pristupanja jer želimo konvergenciju svih napora u tom pravcu. Zbog nedostatka konsenzusa funkcionisanje institucija je patilo, usporavajući proces donošenja odluka i reformi", navela je Popa.

Kada je u pitanju sloboda izražavanja, Popa je kazala da Crna Gora ima pluralističko medijsko okruženje i kod novih slučaja napada na novinare vlasti su davale brzi odgovor, ali sudski odgovor na stare slucajeve izostaje.

Istakla je da se vidi dobar napredak u četiri poglavlja: prava intelektualne svojine (pogl. 7), nauka i istraživanje (pogl. 25), saobraćajna politika (pogl. 14) i vanjska, bezbjednosna i odbrambena politika (pogl. 31).

"Kad je u pitanju poglavlje 24, izvještaj pozdravlja potpisivanje ugovora sa Fronteksom i raspoređivanje snaga. Pozdravlja se to što je program ekonomskog državljanstva ukinut. Ima poglavlja gdje smo vidjeli dobar napredak u odnosu na prošlu godinu kao što su prava intelektualne svoje, nauka… Konstanto hvalimo usaglašenost Crne Gore sa politikom EU. Fokus svih političkih aktera treba da bude na izgradnji konzensua na pitanjima daljeg napretka Crne Gore, posebno kada je u pitanju vladavina prava. To je srž. Mislim na imenovanja u pravosuđu i izborne reforme. Potencijal postoji i treba da ga iskoristite, iskoristite ovaj trenutak", rekla je Popa.

Ona je kazala da je razgovarala sa o hitnoći imenovanja novog glavnog pregovarača i da je taj proces u toku, kao i imenovanje pregovaračkih struktura.

Na pitanje da uporedi ovaj sa prethodnim izvještajem, Popa odgovara da je poređenje teško napraviti jer je u nekim oblastima bolje, nekim lošije.

"Sva poglavlja su jednako važna jer pregovore ne možete završiti bez jednog poglavlja. Imenovanja u pravosuđu nisu dovoljna, ali su potrebna za ispunjavanje mjerila. Imenovanja su zapravo uslov kako bi ostale institucije u sistemu pravosuđa mogle da funkcionišu što bi dovelo do zatvaranja privremenih mjerila".

Gorčević: Građani očekuju da popravimo zatečeno stanje

Gorčević je navela da izvještaj Evropske komisije pruža objektivan prikaz stanja i služi kao smjernica.

"Samo osam dana nakon što je izglasana, Vlada komentariše izvještaj o procesu koji su vodili naši prethodnici. Građani oćekuju da popravimo zatečeno stanje. Crna Gora izvještaj dočekuje sa funkcionalnom izvršnom i zakonodavnom vlašću. Čuli smo ohrabrujuće poruke Ursule fon der Lajen da je Crna Gora i dalje predvnodnica", rekla je Gorčević.

Dodala je i da je u izvještaju ponovljena dobra ocjena usklađenosti sa vanjskopolitičkim smjernicama EU.

Maida Gorčević
foto: Boris Pejović

"Ova vlada će imati nultu toleranciju na organizovani kriminal i korupciju. Očekujemo nastavak stručne podrške EU u ovom zadatku i razumijevanje da se rezultati ne mogu ostvariti preko noći. Ohrabruje nas novi plan rasta. Investicioni paket može biti značajan zamajac ekonomijama ovog regiona".

Gorčević je izrazila očekivanje da će skupština pristupiti imenovanjima u pravosuđu kako se ne bi propustila prilika.

"U narednom periodu ćemo uraditi sve da ojačamo pregovaračku strukturu. Očekuje nas imenovanje glavnog pregovarača, pregovarača za klastere koji će biti lokomotiva pregovaračkog procesa".

Ministarka je odgovarajući na pitanja novinara navela i da je rano licitirati imenima kandidata za glavnog pregovarača.

"Razgovaramo sa više kandidata visoke stručnosti koje mogu da iznesu ovaj proces. Trudićemo se da ta osoba može da odgovori na najbolji način. U procesu smo donošenja zakonskih odredbi kako bi se pozicija glavnog progovarača vratila u ministarstvo evropskih poslova. Nadam se da će ta osoba za mjesec dana početi da radi", rekla je Gorčević.

Bonus video: