Milović: Omogućiti specijalnom tužiocu da sam bira svoj tim, da ne nasljeđuje ljude iz prethodnog sistema

Milović naglasio da su reforme apsolutni prioritet nove Vlade i Ministarstva pravde, te da se, između ostalog, planira preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) u staru zgradu Vlade koja bi bila renovirana i opremljena za njihov rad

4869 pregleda 2 komentar(a)
Milović i Meken, Foto: Gov.me/Saša Matić
Milović i Meken, Foto: Gov.me/Saša Matić

Ministarstvo pravde iniciraće izmjene Zakonika o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika, kao i Zakona o specijalnom tužilaštvu, kako bi se omogućilo specijalnom tužiocu da sam bira svoj tim, a ne da nasljeđuje ljude iz prethodnog sistema.

To je u razgovoru sa ambasadorkom Velike Britanije u Crnoj Gori Don Meken saopštio ministar pravde Andrej Milović.

Milović i Meken, kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, razgovarali su o reformama u oblasti pravosuđa, sa akcentom na temu jačanja Specijalnog državnog tužilaštva i formiranju Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Ministar Milović je naglasio da su ove reforme apsolutni prioritet nove Vlade i Ministarstva pravde, te da se planira preseljenje Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) u staru zgradu Vlade koja bi bila renovirana i opremljena za njihov rad. On je dodao da bi Specijalni sud takođe trebao biti smješten u toj zgradi, kako bi se objedinili kapaciteti i efikasnost", piše u saopštenju.

Pozdrtavljen je i Izvještaj Evropske komisije koji je, kako su naveli, dao veoma tačan pregled trenutnog stanja u oblasti pravosuđa.

"Ambasadorka Meken je zahvalila ministru na informacijama koje je dobila i izrazila spremnost Velike Britanije da pruži podršku reformama. Ona je pohvalila poruku o brzim reformama u oblasti pravosuđa, koju je ministar poslao javnosti i međunarodnoj zajednici".

U saopštenju se navodi i da je Meken kazala da prate dešavanja povodom Luke Bar, preko koje je išao šverc cigareta i narkotika.

Bonus video: