Picula: Izvještajem niko ne može biti zadovoljan

"Podgorica može ponovo uhvatiti potreban ritam, ali za to su potrebni konkretni rezultati, a ne samo deklaracije i prigodno imenovanje stranaka"

4151 pregleda 6 komentar(a)
Picula, Foto: N1/Youtube
Picula, Foto: N1/Youtube

Izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu, Tonino Picula ocjenjuje da Izvještajem Evropske komisije niko ne može biti zadovoljan te da je ozbiljna stagnacija Crnoj Gori oduzela dragocjeno vrijeme.

"I to u ključnom periodu kada je obnovljen interes EU za politiku proširenja. Izgubljena je optimalna prilika da u ovom mandatu evropskih institucija napravi značajne pomake".

Kako navodi, Crna Gora je formalno i dalje predvodnik evropskih integracija na Zapadnom Balkanu.

"Podgorica može ponovo uhvatiti potreban ritam, ali za to su potrebni konkretni rezultati, a ne samo deklaracije i prigodno imenovanje stranaka".

Podsjetio je da je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prije par mjeseci tražio od EK da odgodi ovogodišnji Izvještaj o napretku kako bi Vlada i parlament dobili više vremena:

"Međutim, osim formiranja parlamenta na čelu s četničkim vojvodom, nikakvi iskoraci nisu napravljeni koji bi to opravdavali. Ne treba odgađati izvještaje evropskih institucija, već se ne mogu više odgađati ključne reforme u zemlji".

Picula naglašava da se od novog parlamenta i vlade očekuje da pokažu predanost na putu Crne Gore ka EU i ispune očekivanja velikog postotka građana koji žele svoju državu u EU.

"Žao mi je što kao izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru u ovom mandatu neću biti u mogućnosti da čestitam Podgorici na zatvaranju pregovora iako je to bio dostižan cilj".

Bonus video: