Ivanović: Crna Gora podržava pravo Izraela na samoodbranu, ali se zalaže za zaštitu civila u Gazi

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) je saopšteno da je Ivanović prenio da Crna Gora u potpunosti podržava pravo Izraela na samoodbranu, dok god je u ona u granicama Međunarodnog humanitarnog prava

9934 pregleda 42 reakcija 11 komentar(a)
Partsos i Ivanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Partsos i Ivanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Crna Gora podržava pravo Izraela na samoodbranu dok god je u ona u granicama Međunarodnog humanitarnog prava, ali se i snažno zalaže za zaštitu civila u Gazi, saopštio je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

On je, u telefonskom razgovoru sa izraelskim ambasadorom Jahelom Vilanom, naglasio da je Izrael izuzetno vrijedan i snažan partner Crnoj Gori.

Ivanović je izrazio saučešće povodom stradanja civila u napadu terorističke organizacije Hamas, koji, kako je rekao, Crna Gora osuđuje.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) je saopšteno da je Ivanović prenio da Crna Gora u potpunosti podržava pravo Izraela na samoodbranu, dok god je u ona u granicama Međunarodnog humanitarnog prava.

On je naglasio da se Crna Gora snažno zalaže za zaštitu civila u Gazi.

Kako su kazali iz MVP-a, Ivanović se danas sastao sa ambasadorom Grčke, Panajotisom Partsosom, koji je istakao da ta država čvrsto podržava evropski put Crne Gore, ocijenivši da je sada pravo vrijeme da se nastavi sa reformama.

Ivanović je istakao da Crna Gora visoko cijeni podršku Grčke u ostvarenju glavnih vanjskopolitičkih ciljeva i upoznao Partsosa sa spoljnopolitičkim prioritetima 44. Vlade.

Iz MVP-a su kazali da je tokom razgovora Ivanovića sa ambasadorom Saudijske Arabije, Faisalom Ghazijem Ismailom Hifzijem, ocijenjeno da se odnosi dvije države zasnivaju na obostranoj posvećenosti unapređenju saradnje u brojnim oblastima, naročito ekonomije i turizma, kao i na multilateralnom planu.

Hifzi i Ivanović
Hifzi i Ivanovićfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ivanović je istakao da je Crna Gora zainteresovana za snaženje veza sa Saudijskom Arabijom i dodao da je nastavak aktivnosti na planu otvaranja Ambasade u toj zemlji jedan od prioriteta Vlade.

On je, na sastanku sa ambasadorom Austrije Karlom Milerom, rekao da je zadovoljan tradicionalno prijateljskim, bilateralnim odnosima, dodajući da vjeruje da će se uspješna saradnja u brojnim oblastima nastaviti.

Miler i Ivanović
Miler i Ivanovićfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ivanović je upoznao Milera sa prioritetima 44. Vlade u dijelu ispunjavanja obaveza iz evropske agende, i istakao da je nova Vlada spremna da se u potpunosti posveti reformama, kako bi pregovarački proces sa Crnom Gorom, kao predvodnikom u integraciji, bio uspješno finalizovan.

U saopštenju MVP-a se navodi da je tokom razgovora Ivanovića sa kineskim ambasadorom Fan Kunom, istaknuto da Crna Gora i Kina u kontinuitetu razvijaju stabilne i prijateljske odnose, zasnovane na međusobnom uvažavanju i poštovanju strateških pravaca razvoja i spoljnopolitičkih prioriteta.

Kun i Ivanović
Kun i Ivanovićfoto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ivanović je ukazao na posvećenost Vlade evropskoj integraciji i nastavku potpune usaglašenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Unije.

On je istakao značaj autoputa Bar-Boljare, kao najmarkantnijeg rezultata crnogorsko-kineske saradnje.

Ivanović je kazao da je Vlada Crne Gore spremna da razmotri sve inicijative koje vode unapređenju bilateralne saradnje u oblastima od obostranog značaja, istakavši posebno projekat rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari.

Sagovornici su se, kako se navodi, saglasili da interesovanje za kinesku kulturu i jezik u Crnoj Gori otvara mogućnosti za dalje unapređenje kulturnih, ali i naučnih veza između dvije geografski udaljene zemlje.

Bonus video: