Skupština: EK prepoznala napredak u jačanju stručnih kapaciteta parlamenta i rezultate na polju transparentnosti

Istaknute su i aktivnosti koje je Skupština sprovodila kroz saradnju sa partnerskim institucijama i organizijama, uključujući projektnu saradnju sa institucijama EU, prije svega EP, navode iz parlamenta

5387 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Skupštine (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Zgrada Skupštine (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Evropska komisija je, u juče objavljenom Izvještaju o Crnoj Gori za 2023. godinu, između ostalog prepoznala kontinuirani rad na daljem unapređenju stručnih kapaciteta Skupštine Crne Gore, kao i rezultati koje Skupština ostvaruje u promovisanju i afirmisanju principa transparentnosti i otvorenosti, saopšteno je iz državnog parlamenta.

"U izvještaju se naročito navodi da je Skupština nastavila da jača transparentnost uspostavljanjem određenih servisa za građane, ističući pritom one koji su tokom prethodnog perioda implementirani sa ciljem unapređenja inkluzivnosti procesa kreiranja politika, kao što je platforma e-peticije, i obezbjeđivanja veće pristupačnosti skupštinskih informacija, što je omogućeno upotrebom posebnog servisa na veb stranici Skupštine namijenjenog slijepim i slabovidim licima", navode iz Skupštine.

Istaknute su, kako dodaju, i aktivnosti koje je Skupština sprovodila kroz saradnju sa partnerskim institucijama i organizijama, uključujući projektnu saradnju sa institucijama Evropske unije, prije svega Evropskim parlamentom.

"U tom pogledu, izvještaj posebno navodi drugu 'Skupštinu građana' koja je, kao zajednički projekat Skupštine Crne Gore i Evropskog parlamenta, sprovedena u novembru 2022. godine sa ciljem šireg učešća javnosti u procesu donošenja odluka i politika", rekli su iz Skupštine.

Na polju otvorenosti dalje se, ukazuju, dodatno pohvaljuje rad Skupštine Crne Gore u oblasti obrazovanja i uključivanja mladih, kroz inicijative poput „Simulacija parlamenta“ za srednjoškolce i sjednice Omladinskog parlamenta.

"Komisija u izvještaju takođe ističe da je Skupština kontinuirano radila na unapređenju administrativnih kapaciteta, fokusirajući se na jačanje nadzorne uloge parlamenta i jačanje kapaciteta za usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU", zaključuju.

Bonus video: