MANS o izvještaju EK: Zabrinjavajuća slika o trijumfu partijskih interesa nad procesom integracija

"I ove godine se upozorava da je korupcija ukjučujući i onu na visokom nivou, svepristuna u mnogim oblastima, pa i u državnim strukturama"

4445 pregleda 5 komentar(a)
MANS, Foto: MANS
MANS, Foto: MANS

Najnoviji izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori donosi prilično zabrinjavajuću sliku o svojevrsnom trijumfu partijskih interesa nad procesom EU integracija i kontinuiranoj nespremnosti našeg sistema da odgovori na ključne zahtjeve u tom procesu, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Punu deceniju od otvaranja pregovaračnih poglavlja koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava, Crna Gora i dalje dobija poražavajuće ocjene kada je u pitanju borba protiv korupcije, kao jednog od najvećih izazova u procesu pridruživanja", saopšteno je iz MANS-a.

Tako se i ove godine upozorava da je korupcija, kazali su oni, ukjučujući i onu na visokom nivou, svepristuna u mnogim oblastima, pa i u državnim strukturama, ali i podsjeća da Crna Gora nije uspjela da, dodali su, značajno unaprijedi antikorupcijski zakonski okvir i uskladi ga sa onim što su standadi Evropske unije.

"MANS na ovaj problem u kontinuitetu ukazuje, upozoravajući na činjenicu da od smjene vlasti 2020. godine, nijedan saziv parlamenta ili vlade, nije donio suštinske promjene kada je u pitanju antikorupcijska reforma. Tako se i u samom izvještaju Evropske komisije konstatuje da i dalje potreban rad na zakonima poput Zakona o spječavanju korupcije, Zakona o finansiranju političkih partija, Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom ali i Zakona o slobodnom pristupu informacijama, te da je potrebno donijeti sveobuhvatnu antikorupcijsku strategiju", navodi se u saopštenju.

Potpuni trijumf partijskih interesa nad procesom integracija je vidljiv, kazali su iz MANS-a, i u zamjerkama iz Izvještaja po pitanju nedostatka ključnih pravosudnih reformi, ali i u istrajnošču crnogorske vlade i parlamenta na usvajanju zakona i rješenja koja su suprotna preporukama Evropske unije i Venecijanske komisje.

"Analiza ovakvog postupanja pokazala je da se u najvećem broju slučajeva radilo o zakonskim rješenjima koja su istovremeno bila i protivustavna, ali sa druge strane u potpunosti usklađena sa onim što su u tom momentu bili interesi političkih partija", stoji u saopštenju.

Prema njihovim riječima, kada je u pitanju rad institucija zaduženih za borbu protiv korupcije, ponovljenje su zamjerke koje se odnose na rad pravosuđa koje i dalje paralisano brojnim problemima koji dovode u pitanje njegov kredibilitet i profesionalnost.

"Evropska komisija se ponovo osvrnula i da rad Agencije za sprječavanje korupcije i konstatovala takozvani “napredan u kvantitetu”, međutim i istovremeno ponovila preporuke od ranije da ova institucija mora dalje raditi na unaprijeđenju nepristrasnosti, nezavisnosti, proaktivnosti i odgovornosti u radu. Dalje se takođe navodi potreba da se unaprijedi neselektnivnost u postupanju, te kvalitet odluka koje donosi Agencija", saopšteno je iz MANS-a.

Kako se navodi u saopštenju, u ovogodišnjem izvještaju Evropska komisija je pohvalila rad Specijalnog državnog tužilaštva po pitanju borbe protiv organizovanog kriminala, ali i upozorila na nedostatak zaokruženih postupaka u ovoj oblasti, odnosno pravosnažnih presuda u oblastima šverca cigareta, pranja novca, trgovine ljudima i sajber (cyber) kriminala.

"Kada je u pitanju šverc cigareta, Evropska komisija umnogome demantuje stavove koje smo imali prilike da čujemo od strane premijera i ministra policije i konstatuje da su “izazovi koji se odnose na šverc cigareta preko Luke Bar samo djelimično adresirani, te da je potreban detaljniji monitoring i nastavak postupka suzbijanja šverca”", dodaje se u saopštenju.

Crnoj Gori se preporučuje da, naveli su iz MANS-a, uloži dodatni napor na osnaživanju svih institucija koje su uključene u proces suzbijanja šverca cigareta, ali i inteziviranje rada kompletnog pravosudnog aparata kako bi se neutralizovale, kazali su, kriminalne mreže i unaprijedili rezultati u vidu konačnih presuda i konfiskacije koristi stečene kriminalom.

"Sa druge strane, izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori dosta jasnije nego ranijih godina, sa mnogo direktnijim rječnikom, ukazuje na ono što su očekivanja na putu evropskih integracija", navodi se u saopštenju.

Kao takav ovaj izvještaj može predstavljati, kako smatraju u MANS-u, ukoliko bude ozbiljno shvaćen, odličnu mapu puta za novu izvršnu i zakonodavnu vlast, ali i prvi test političke volje da partijske interese podrede nespornom interesu građana Crne Gore da konačno postanu dio evropske porodice.

Bonus video: