Isplaćivali mu naknadu, sad opet prima poslaničku platu

Zakonom o zaradama i drugim primanjima predviđeno je da bivši ministri i poslanici imaju pravo da godinu nakon prestanka funkcije primaju naknadu u visini plate koju su primili posljednjeg mjeseca
122 pregleda 7 komentar(a)
Mićo Orlandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mićo Orlandić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.08.2017. 18:10h

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Mićo Orlandić će od septembra ponovo primati poslaničku platu, nakon što je devet mjeseci iz državnog budžeta dobijao poslaničku nadoknadu.

Orlandić se u poslaničke klupe vratio krajem jula, kada je zamijenio partijskog kolegu Vujicu Lazovića koji je u međuvremenu imenovan za ambasadora u Sloveniji.

Socijaldemorate u Skupštini imaju dva poslanika, a partiju u poslaničkim klupama predstavlja i predsjednik Skupština Ivan Brajović.

Prema podacima na sajtu Skupštine, Orlandić je u julu primio nadoknadu od 1.691 eura.

Zakonom o zaradama i drugim primanjima predviđeno je da bivši ministri i poslanici imaju pravo da godinu nakon prestanka funkcije primaju naknadu u visini plate koju su primili posljednjeg mjeseca. Zakonom je predviđeno da poslanici sami podnose zahtjev za isplatu nadoknada, nakon konsituisanja novog saziva parlamenta, a o njima raspravlja skupštinski Administrativni odbor.

Prema članu 10 Zakona, bivši ministri i poslanici gube pravo na nadoknade ukoliko se u međuvremenu zaposle ili steknu pravo na penziju. U vanrednim slučajevima, to pravo se može produžiti na još godinu, ukoliko je bivšim funkcionerima toliko ostalo do penzije.

Po tom osnovu Skupština je bivšim poslanicima u julu isplatila preko 44 hiljade eura, a pravo da primaju državnu platu i nakon napuštanja poslaničkih klupa iskoristilo je 28 parlamentaraca.

Tako je nakon parlamentarnih izbora prošlog oktobra zahtjeve za jednogodišnju isplatu poslaničke plate podnijelo 16 poslanika opozicije i 12 bivših parlamentaraca iz vladajuće koalicije. Među poslanicima koji primaju nadokande, između ostalog su Emilo Labudović, Radojica Živković i Vladislav Bojović iz

Demokratskog fronta, kao i Rifat Rastoder i Izet Bralić iz SDP-a. Tu su i Snežana Jonica, Danko Šarančić i Danijela Marković iz Socijalističke narodne partije (SNP), kao i Velizar Kaluđerović i Neven Gošović iz Demokratske Crne Gore. Sa. K.

Bonus video: