Milatović sa Makronom: Crna Gora opredijeljena da do kraja godine kompletira imenovanja u pravosuđu i ubrza evropski put

"Crna Gora ostaje snažno privržena saradnji u okviru NATO alijanse, kao i svim odlukama iz domena zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije"

22362 pregleda 34 reakcija 22 komentar(a)
Milatović i Makron, Foto: Predsjednik.me
Milatović i Makron, Foto: Predsjednik.me

Crna Gora je čvrsto opredijeljena da do kraja godine kompletira imenovanja u pravosuđu i tako ubrza evropski put.

To je u razgovoru sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom saopštio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Milatović se sa Makronom sreo u Jelisejskoj palati.

"Značajan dio razgovora bio je posvećen aspiracijama Crne Gore da do 2028. godine ostvari punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Predsjednik Milatović upoznao je svog sagovornika da je, od njihovog posljednjeg susreta, u Crnoj Gori formirana nova Vlada, koju predvodi proevropski orijentisan premijer, i da je zemlja čvrsto opredijeljena da do kraja godine kompletira imenovanja u pravosuđu i tako ubrza evropski put. Predsjednik Milatović je zatražio od predsjednika Makrona da upravo i ovu poruku prenese na sastanku Evropskog savjeta", saopšteno je iz službe za informisanje Predsjednika Crne Gore.

Milatović je, kako se dodaje, poručio da u vremenu brojnih kriza i eskalacije sukoba širom svijeta, Crna Gora ostaje snažno privržena saradnji u okviru NATO alijanse, kao i svim odlukama iz domena zajedničke vanjske i bezbjednosne politike Evropske unije.

Emanuel Makron, Jakov Milatović
foto: Predsjednik.me

Milatović je upoznao Makrona sa kandidaturom Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a.

"Francuski predsjednik je čestitao Milatoviću na posvećenosti evropskoj agendi i ukazao na potrebu ubrazanja unutrašnjih reformi u Crnoj Gori, posebno kada su u pitanju vladavina prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i unaprjeđenje medijskog ambijenta. Predsjednik Makron je dodao da bi uspješno ispunjavanje mjerila za članstvo Crne Gore u EU predstavljalo dobar primjer i podsticaj za ostale države kandidate, u čemu podrška Francuske neće izostati", piše u saopštenju.

Milatović je pozvao Makrona da posjeti Crnu Goru, i da tako postane prvi francuski predsjednik koji je došao u zvaničnu posjetu.

"Na sastanku je dogovoren nastavak intenzivne komunikacije između dva predsjednika na temama od zajedničkog interesa", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: