Gorčević: Spremni smo da sa partnerima iz EU radimo na ubrzanju reformi

Ona je kazala da u Vladi i Ministarstvu detaljno analiziraju ocjene iz Izvještaja, kako bi pristupili izradi akcionog plana koji će doprinijeti da se sve nezavršene i preostale obaveze ispune u što skorijem roku

4243 pregleda 3 komentar(a)
Gorčević i Maske, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Gorčević i Maske, ambasadorka Francuske u Crnoj Gori, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Vlada Crne Gore spremna je da sa svim institucijama i organizacijama civilnog društva i partnerima iz država članica i institucija Evropske unije (EU) radi na ubrzanju reformi, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), Gorčević se sastala sa ambasadorima Francuske i Njemačke u Crnoj Gori, An Mari Maske i Peterom Feltenom.

Navodi se da je Gorčević upoznala sagovornike sa planovima Vlade i MEP-a u pogledu ispunjavanja preporuka iz Izvještaja Evropske komisije (EK), posebno u oblasti vladavine prava.

Iz Ministarstva su dodali da je Gorčević sagovornike upoznala i sa daljim koracima usmjerenim na snaženje pregovaračke strukture i jačanje administrativnih kapaciteta neophodnih da se pregovarački proces iznese do kraja.

„Spremni smo da, zajedno sa svim institucijama i organizacijama civilnog društva, kao i sa našim partnerima iz država članica i institucija EU, radimo na ubrzanju reformi“, rekla je Gorčević.

Ona je kazala da u Vladi i Ministarstvu detaljno analiziraju ocjene iz Izvještaja, kako bi pristupili izradi akcionog plana koji će doprinijeti da se sve nezavršene i preostale obaveze ispune u što skorijem roku.

Gorčević je zahvalila ambasadorima na bilateralnoj i ekspertskoj podršci koju vlade Francuske i Njemačke pružaju Crnoj Gori u procesu evropske integracije, doprinoseći na taj način kvalitetnijem sprovođenju ukupnih reformi i unapređenju standarda i kvaliteta života svih crngorskih građana.

Maske je kazala da očekuje da će nova Vlada intenzivirati dinamiku ispunjavanja preostalih obaveza iz pregovaračkog procesa i ubrzati pristupanje EU.

Ona je naglasila je da je, za ispunjavanje preporuka iz Izvještaja EK, potrebna sinergija i odlučnost sve tri grane vlasti i istakla da će Francuska nastaviti da prati i snažno podržava evropski put Crne Gore.

Felten je rekao da očekuje da su se, nakon konstituisanja Skupštine i formiranja Vlade, stvorile sve pretpostavke da se ubrzanim tempom krene u sprovođenje reformi i ispunjavanje obaveza.

Felten i Gorčević
Felten i Gorčevićfoto: Ministarstvo evropskih poslova

On je kazao da je važno da Crna Gora ubrzo pokaže vidljive pomake u poglavljima 23 i 24, jer od njih zavise rezultati i u ostalim poglavljima i ukupan ritam napredovanja prema članstvu u EU.

„Imate punu podršku Njemačke da sprovedete sve neophodne reforme i budete naredna članica EU“, poručio je Felten.

On je rekao da očekuje da Crna Gora ubrzo sprovede ratifikaciju otvorenih sporazuma iz Berlinskog procesa i da igra aktivnu ulogu u cilju unapređenja regionalne integracije Zapadnog Balkana u EU.

Bonus video: