Pridruživanje EU apsolutni prirotet, podrška UN sistema u reformama veoma značajna

Aktuelni izvještaj Evropske komisije pomoći će nam da što bolje, i u najkraćem mogućem roku, adresiramo ključna pitanja, kazao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović

5918 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, u odvojenim sastancima, sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Branimirom Jukićem i ambasadorom Rumunije u Crnoj Gori Matejem Viorelom Ardeleanuom, kao i sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piterom Lundbergom.

Ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da je fokus razgovora sa ambasadorom Bosne i Hercegovine Jukićem bio je na daljem razvoju dobrosusjedskih odnosa i aktivne bilateralne saradnje.

Kao prijateljske zemlje, koje dijele evropsku perspektivu i strateške pravce razvoja, Crna Gora i BiH nastaviće da blisko sarađuju i međusobno podržavaju reformske procese, sa ciljem što skorijeg i uspješnijeg ostvarivanja zajedničkih spoljnopolitičkih ciljeva, ocijenili su sagovornici.

Na toj liniji, Ivanović je kazao da iskreni dijalog i posvećenost bilateralnim odnosima sa susjedima predstavlja najefikasniji okvir za bržu evropsku integraciju i ekonomski napredak. Ocijenio je da regionalna saradnja doprinosi ukupnoj stabilnosti i otvara nove mogućnosti za napredak, te pomaže zemljama regiona na njihovom integracionom putu.

"Ambasador Jukić je istakao da su odnosi Bosne i Hercegovine veoma dobri, te da pozicija Crne Gore, kao predvodnika u procesu EU integracije, pozitivno utiče i na ostale zemlje kandidate, a da će svaki novi korak naprijed predstavljati snažan podsticaj zemljama regiona da nastave sa reformama na evropskom putu", saopštio je MVP.

mvp sastanci
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Ivanović je, kako dodaju, u razgovoru sa ambasadorom Rumunije Matejem Viorelom Ardeleanuom istakao da je evropska integracija aposlutni prioritet nove Vlade, "a da će nam aktuelni izvještaj Evropske komisije pomoći da što bolje, i u najkraćem mogućem roku, adresiramo ključna pitanja". Zahvalio je na podršci evropskom putu koju Rumunija pruža Crnoj Gori, ocijenivši da saradnja u toj oblasti, uz NATO savezništvo, dodatno podstiče bilateralne kontakte i dijalog na svim nivoima.

Ardeleanu je kazao da ga raduje što je "nova Vlada Crne Gore kao prioritete postavila procese koji će doprinijeti sveukupnom razvoju", istakavši da će Rumunija nastaviti da podržava proces proširenja EU na Zapadni Balkan i nastaviti da, sa posebnom posvećenošću, radi na unapređenju bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom. "Sagovornici su razgovarali o modalitetima daljeg jačanja saradnje u oblastima od obostranog značaja, sa akcentom na ekonomskoj, kulturnoj i naučnoj diplomatiji. Izražena je spremnost za razmjenom iskustava i znanja između Rumunije i Crne Gore u oblasti EU integracije, kao i obuka mladih diplomata, kako bi crnogorska administracija spremno dočekala punopravno članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji", saopštio je MVP.

mvp sastanci
foto: MVP

Ispunjavanje ciljeva održivog razvoja i pregovarački proces sa EU komplementarni su procesi, a ostvarivanje evropske agende doprinosi uspješnijem ostvarivanju Agende 2030, kazao je Ivanović na sastanku sa rezidentnim koordinatorom UN-a u Crnoj Gori Piterom Lundbergom.

"Sagovornici su pohvalili aktivno učešće naše zemlje u UN-u, te istakli da Crna Gora svojim djelovanjem, predstavlja odličan primjer i visoko cijenjenu članicu Ujedinjenih nacija. Na sastanku je istaknuto da se od početka ove godine, sprovodi i novi strateški, petogodišnji program saradnje – Okvir UN za održivi razvoj i ukazano na činjenicu da je Crna Gora među prvim državama koja je nacionalizovala ciljeve održivog razvoja (SDG) kroz Nacionalnu strategiju održivog razvoja do 2030. godine. Ministar je istakao da Crna Gora podržava reformsku agendu generalnog sekretara UN-a koja se primjenjuje od 2019. godine sa ciljem obezbjeđivanja efikasnijeg djelovanja osnaživanja uloge Svjetske organizacije", dodaje se u saopštenju.

Lundberg je izrazio zadovoljstvo što je, upravo uz podršku UN sistema u Crnoj Gori, programski identifikovana povezanost između ciljeva održivog razvoja i pregovaračkog procesa sa EU. Kazao je da je utvrđen visok stepen međusobne povezanosti u brojnim oblastima, što je "dalo dodatan impuls djelovanju UN agencija u Crnoj Gori". Takođe, rezidentni koordinator je izrazio zahvalnost na aktivnoj i kvalitetnoj saradnji koju Sistem UN-a u Crnoj Gori, u kontinuitetu ostvaruje sa Ministarstvom vanjskih poslova.

Bonus video: