Mandić: Cilj je da Crna Gora u najskorije vrijeme postane članica EU

Predsjednik Skupštine se sastao sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori

7041 pregleda 29 reakcija 13 komentar(a)
Lundberg i Mandić, Foto: Skupština Crne Gore
Lundberg i Mandić, Foto: Skupština Crne Gore

Apsolutna saglasnost svih činilaca društva je da je prioritet punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i težnja je da se taj najvažniji spoljnopolitički cilj realizuje u najskorije vrijeme, upravo tokom trajanja mandata aktuelnog skupštinskog saziva, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić, koji se sastao sa rezidentnim koordinatorom Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piterom Lundbergom.

Mandić je, uz konstataciju da Skupština ostvaruje odličnu saradnju sa agencijama sistema UN-a u našoj zemlji, izrazio zadovoljstvo povodom susreta i istakao da je uvjeren da će dinamika budućih odnosa dva subjekta, tokom trajanja mandata aktuelne vlasti, imati "isti intenzitet, sadržajnost i plodotvornost". U tom kontekstu, ukazao je na posvećenost Crne Gore temeljnim vrijednostima UN-a i poručio da naša zemlja ostaje privržena vrijednostima multilateralizma, otvorenoj saradnji i snaženju partnerstva sa Ujedinjenim nacijama.

"Predsjednik Mandić je zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci UN-a reformskoj agendi Crne Gore, kao i demokratizaciji i napretku naše države, ističući da postoji apsolutna saglasnost svih činilaca društva da je prioritet punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, kao i da je težnja da se ovaj najvažniji spoljnopolitički cilj realizuje u najskorije vrijeme, upravo tokom trajanja mandata aktuelnog skupštinskog saziva. Dodatno, predsjednik parlamenta je naglasio da je Skupština Crne Gore u potpunosti spremna da se, uvažavajući sugestije i preporuke, dalje gradi kao stabilna, snažna i moderna institucija koja bi svojim djelovanjem ponudila putokaz kako na konstruktivan način prevazilazeći i uvažavajaći razlike doći do rješenja i stvarati vrijednosti koje bi bile na dobrobit građana i društva kao cjeline", saopštila je Skupština.

Lundberg je, kako su naveli, čestitao je Mandiću na izboru za predsjednika Skupštine i istakao da agencije Ujedinjenih nacija prepoznaju crnogorski parlament kao snažnog partnera u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja i ispunjavanje Agende 2030.

"On je naveo da Skupština Crne Gore može da bude lider u kritičnim procesima crnogorskog društva, uključujući ekomonsko i političko osnaživanje žena, borbu protiv degradacije životne sredine, kao i u oblasti suočavanja sa prošlošću, zahvalivši predsjedniku Skupštine što je prihvatio predlog za zajedničku posjetu Informativno-dokumentacionom centru", dodaju iz parlamenta.

Lundberg je ponovio spremnost tima UN-a da nastavi pružanje snažne podršku reformskoj agendi Crne Gore, kako bi zemlja ubrzala ostvarivanje Ciljeva drživog razvoja i process pristupanja EU.

"Sagovornici su se saglasili da i u perspektivi postoji značajan prostor za dodatno jačanje saradnje i partnerstva, uz uvažavanje temeljnih vrijednosti UN-a", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: