Bečić: Zatražio sam od MUP-a hitnu analizu rada Odjeljenja za antikorupciju

Potpredsjednik Vlade rekao da je formiranje Specijalnog suda jedan od ključnih koraka u jačanju pravne države

5182 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić kazao je, tokom razgovora sa ambasadorom Kine Fanom Kunom, da je zatražio hitnu analizu rada Odjeljenje Ministarstva unutrašnjih poslova za antikorupciju.

„Kvalitet međunarodnih odnosa ne mjeri se ni veličinom ni snagom država, već integritetom i iskrenošću koju u njih unosimo,“ istakao je Bečić, prepoznajući, kako je saopštio njegov kabinet, "ovu priliku kao ključni trenutak za produbljivanje saradnje na svim nivoima, od političkog do kulturnog".

"Ambasador Kun je, izražavajući zadovoljstvo zbog razvoja odnosa između naših zemalja, prenio je Bečiću pozdrave i čestitke iz Pekinga, ističući važnost uloge Demokrata u upravljanju ključnim resorima Crne Gore. Naglasio je potrebu za daljim jačanjem veza koje povezuju naše zemlje, s osvrtom na neiscrpne mogućnosti za plodonosnu saradnju", navodi se u saopštenju.

Bečić je, kako su rekli, precizno definisao prioritete aktuelne Vlade, posebno ističući deblokadu pravosuđa kao temelja vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. "U ovoj borbi nećemo dozvoliti kompromise, jer država mora i uvijek će biti pobjednik", naglasio je, ukazujući na neophodnost formiranja Specijalnog suda kao jednog od ključnih koraka u jačanju pravne države.

"U duhu odgovornosti i transparentnosti koja se očekuje od svakog državnog organa, uputio sam zahtjev ministru za obimnom i sveobuhvatnom analizom aktivnosti Odjeljenja za antikorupciju Ministarstva unutrašnjih poslova, koje bi trebalo da sprovodi antikoruptivne i druge mjere i suzbija korupciju unutar organizacionih jedinica MUP-a. Ovaj zahtjev obuhvata detaljan pregled broja i statusa predmeta, sveobuhvatne podatke o sprovedenim istragama, broju prijava i rezultatima istih, kao i izvještaje o saradnji sa drugim državnim organima", rekao je Bećić.

fff
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Takođe je, kako je naveo, insistirao na pregledu kadrovske popunjenosti i potencijala zaposlenih unutar tog odjeljenja.

"Jasno je da ovo odjeljenje mora biti aktivirano s punim kapacitetom, jer iako su izazovi brojni, uvjeren sam u njihovu rješivost kroz zajednički angažman i posvećenost. Ova inicijativa nije samo korak ka jačanju našeg bezbjednosnog sistema, već i potvrda naše neumoljive volje da gradimo Crnu Goru u kojoj vladavina prava i integritet stoje kao najčvršći stubovi društva," izjavio je Bečić.

Iz njegovog kabineta navode da je, "kao značajan pokazatelj demokratičnosti", naglasio i pitanje popisa stanovništva i odnosa Vlade prema podizanju inkluzivnosti, kontrole i povjerenja u sam taj proces. "Demokratski kapaciteti nove vlasti su demonstrirani odlaganjem popisa i spremnošću za sprovodjenje najvećih mehanizama kontrole ikada, što potvrđuje našu posvećenost transparentnosti i inkluzivnosti," rekao je.

"Ambasador Kun je, zahvaljujući na gostoprimstvu, izrazio divljenje političkoj mudrosti potpredsjednika Bečića, naglašavajući podršku i poštovanje koje Bečić uživa među svojim strateškim partnerima", zaključuju iz kabineta potpredsjednika Vlade.

Bonus video: