Koprivica: Vlada će posvećeno raditi na ostvarivanju ciljeva održivog razvoja

„Želimo da unaprijedimo i usavršimo naš pravni sistem i implementiramo sve one preporuke koje se tiču borbe protiv korupcije, što je definisano i kao prioritet u ekspozeu premijera i samim tim predstavlja putokaz Vlade”, kazao je potpredsjednik Vlade

2884 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Novoformirana Vlada će predano i posvećeno raditi kako bi bili ostvareni ciljevi održivog razvoja, koji se umnogome poklapaju sa težnjom da Crna Gora bude sljedeća članica Evropske unije (EU), kazao je potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju, Momo Koprivica.

On je, na sastanku sa rezidentnim koordinatorom sistema Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori Piterom Lundbergom, rekao da novoformirana Vlada želi da sačuva osnovne spoljno-političke prioritete države - kredibilno ostvarivanje prava i obaveza iz članstva u NATO-u i pristupanje EU.

Koprivica je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, naveo da je u skladu sa tim Vlada postavila značajan set ciljeva kad je u pitanju institucionalna reforma, odnosno jačanje kapaciteta organa zaduženih za vladavinu prava i reformu pravosudnog i antikorupcijskog zakonodavstva.

„Želimo da unaprijedimo i usavršimo naš pravni sistem i implementiramo sve one preporuke koje se tiču borbe protiv korupcije, što je definisano i kao prioritet u ekspozeu premijera i samim tim predstavlja putokaz Vlade”, kazao je Koprivica.

ff
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

On je rekao da je najbolji rad onaj koji počiva na uvažavanju uporednih modela i iskustava.

„U tom smislu bi nam značila vaša pomoć, posebno kad je u pitanju nadogradnja pravnog okvira za zaštitu i sprovođenje ljudskih i manjinskih prava i kad je u pitanju anti-korupcijski pravni okvir“, naveo je Koprivica.

On je kazao da je jedan od ključnih prioriteta i izrada strategije za borbu protiv korupcije koju, kako je dodao, žele da baziraju na najboljem iskustvu sa međunarodnih instanci.

Lundberg je čestitao Koprivici na preuzimanju važne i odgovorne funkcije, nudeći svesrdnu pomoć pri relizaciji zajedničkih ciljeva.

On je kazao da su u UN-u ponosni na partnerstvo koje imaju sa Crnom Gorom i da se, iako relativno nova članica, Crna Gora pokazala kao vrlo aktivna.

Lundberg je naveo da se Crna Gora kandidovala za članstvo u Savjetu bezbjednosti što, kako je rekao, znači da preuzima na sebe izazov da bude lider.

On je kazao da je ključni cilj UN-a da pomogne Crnoj Gori da realizuje Agendu 2030 i u potpunosti realizuje ciljeve održivog razvoja.

Lundberg je rekao da je interesantan podatak koji je pokazala njihova analiza - da od ukupno 17 ciljeva, među kojima 169 operativnih zadataka, čak 109 se poklapa sa ciljevima koje Crna Gora mora da ostvari da bi postala članica EU.

„Svjestan da je EU važan strateški cilj Crne Gore, to samo znači da ako vaša Vlada bude postizala dobre rezultate u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, uporedo ćete ostvarivati i progres na putu pristupanja EU. U tome se ogleda uspjeh našeg zajedničkog djelovanja”, poručio je Lundberg.

On je čestitao 44. Vladi na odluci da Kancelarija za održivi razvoj ostane pri Generalnom sekretarijatu Vlade.

„Kontinuitet je jako važan i želim da podržite aktivnosti koje su započete tokom prethodnih vladi, jer je već urađen dobar posao, a zajedničkim naporima taj posao možemo podići na još veći nivo, na obostrano zadovoljstvo”, kazao je Lundberg.

Sagovornici su, kako se navodi, konstatovali da veliki prostor za zajednički doprinos imaju i kroz nedavno formiran Fond UN-a za ubrzanje razvoja Crne Gore.

Bonus video: