DPS Danilovgrad: Tražili smo da se uvećaju studentske stipendije, amandman nije usvojen zahvaljujući odbornicima vlasti

Iz DPS-a su rekli da će ponovo podnijeti isti amandman, kad se bude raspravljalo o budžetu za 2024. godinu

6917 pregleda 42 reakcija 40 komentar(a)
Foto: DPS
Foto: DPS

Danilovgradski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) saopštio je da su, uoči sjednice Skupštine opštine, podnijeli amandman na Predlog odluke o izmjenama Odluke o budžetu za 2023. godinu, kojim su tražili uvećanje studentskih stipendija, ali da taj amandman nije usvojen "zahvaljujući odbornicima vlasti, koju čine PES-Demokrate-DF-URA".

"Da je amandman usvojen, studentske stipendije, koje danas iznose 100 eura za osnovne odnosno 120 eura za master studije bi iznosile 200 odnosno 240 eura. Da je ovakav odnos odbornika vlasti besmislen, u prilog govori i podatak da na računu za stipendije već postoji dovoljno novca kojim bi se povećanje istih moglo pokriti do kraja ove godine, a da povećanje stipendija za narednu godinu iznosilo bi svega 0.5% ukupnog budžeta Opštine", navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su rekli da su ovim amandmanom željeli da nastave pozitivnu praksu, budući da je, kako su rekli, Danilovgrad među prvim opštinama u Crnoj Gori uveo studentske stipendije, te da su njihovi iznosi tokom svih prethodnih godina bili među najvećim u državi.

"Kroz ovaj amandman, da je imalo sluha od strane lokalnih vlastodržaca, željeli smo da pošaljemo jasnu poruku mladim ljudima, danilovgradskim studentima, da grad cijeni vanserijske rezultate koje postižu u okvirima svog obrazovnog procesa, da smo ponosi jer su baš u ovom gradu ponikli i jer baš u ovom gradu žive i da nam je stalo da ih zadržimo ovdje da svoja znanja i vještine implementiraju baš u našoj opštini zarad njenog sveukupnog razvoja i napretka. Takođe, s obzirom da u Crnoj Gori inflacija divlja, te da ista pogađa skromne studentske budžete, smatrali smo da bi uvećanje studentskih stipendija značilo i kakvo-takvo poboljšanje ekonomskog položaja studentske populacije iz Danilovgrada, ali i demonstraciju odgovornog pristupa lokalnih odbornika prema jednom od problema s kojima se suočavaju mladi ljudi", navode iz DPS-a.

Povećanje studentskih stipendija je, kako dodaju, između ostalog trebalo da služi i kao "stimulativni mehanizam za danilovgradske đake i studente da ulažu dodatne napore da postižu sjajne rezultate na planu obrazovanja, koji služe na ponos", ne samo Danilovgradu, već i Crnoj Gori.

"Međutim, danilovgradska lokalna vlast time što je tokom cijelog trajanja sjednice iznalazila kojekakve razloge da odbije amandman, koji su valjanom argumentacijom pobijeni, pokazala je gdje se na njihovoj agendi nalaze mladi ljudi. I nemojte danilovgradsku javnost, gospodo iz vlasti, zamarati pričama kako će stipendije biti uvećane sljedeće godine kako biste pravdali vaš današnji postupak. Nemojte, jer ste još jednom u lokalnom parlamentu demonstrirali klasično politikanstvo, sve iz razloga jer nijeste mogli da podnesete da je inicijator i predlagač ovog amandamana DPS", navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a su rekli da će ponovo podnijeti isti amandman, kad se bude raspravljalo o budžetu za 2024. godinu.

"Vi zaslužujete da kroz rad u klupama lokalnog parlamenta štitimo vaše najbolje interese i u kontinuitetu radimo na poboljšanju vašeg položaja na svakom, pa i na ekonomskom planu", zaključuje se.

Bonus video: