Šešelj objavio knjigu u kojoj vrijeđa Vuksanović Stanković, brojne osude

Šešelj je i ranije vrijeđao Vuksanović Stanković

69266 pregleda 140 reakcija 108 komentar(a)
Šešelj, Foto: BETAPHOTO
Šešelj, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 12.11.2023. 22:55h

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i haški osuđenik Vojislav Šešelj objavio je knjigu u kojoj vrijeđa bivšu poslanicu Socijaldemokratske partije (SDP) Draginju Vuksanović Stanković.

Naziv Šešeljeve knjige je "Montenegrinska k*****tija Draginja Vuksanović".

Šešeljev potez naišao je na brojne osude.

On je i ranije vrijeđao Vuksanović Stanković.

Vujović: Ne zaboravimo - Šešelj i njegova ideologija su u liku dobrog đaka AV danas vladajuće u Srbiji

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović kazao je da gadosti koje objavljuje ratni zločinac Vojislav Šešelj na račun bivše poslanice te stranke Draginje Vuksanović Stanković pokazuju da tu zločinačku politiku jako boli njena i borba svih slobodnih građana za evropsku Crnu Goru.

“Ne zaboravimo - Šešelj i njegova ideologija su u liku dobrog đaka AV danas vladajuće u Srbiji”, naveo je Vujović na društvenoj mreži X povodom publikacije koju je objavio Šešelj.

DPS: Šešeljevo zlo kulminiralo kroz sramotnu publikaciju

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) saopštili su da je Šešeljevo zlo kulminiralo kroz sramotnu publikaciju.

“Dokle ide šešeljevsko zlo, koje nam se na velika vrata kroz aktuelni sistem vrijednosti uvozi iz susjedne države, u prilog govori sramotna publikacija koji je četnički vojvoda Šešelj posvetio crnogorskoj heroini Vuksanović Stanković”, naveli su iz DPS-a.

Iz te partije su kazali da nije prvi put da autor tog ogavnog nedjela napada na ono, u Crnoj Gori, najsvetije – ženu, i to ne bilo koju nego jednu iz reda onih koji su život podredile odbrani vlastite kuće i njenog dostojanstva od „ovih i ovakvih, jadnih i bijednih, kakav je ovaj mrzitelj svega crnogorskoga“.

„Ne smeta ovoj kukavici Draginja Vuksanović Stanković, njemu smeta istina da je ona i štit i mač nezavisne, građanske i evropske Crne Gore, onaj koji nikad neće moći da probiju niti polome ti propali sanjari “srpskog sveta”, ti negatori svega drugog i drugačijeg što se suprotstavlja njihovim nazadnim i zločinačkim ideologijama“, rekli su iz DPS-a.

Prema njihovim riječima, dok se četnici survavaju niz litice sopstvene mržnje, koja ih nagriza kao crv jabuku, Vuksanović Stanković se uzdiže do njima nedodirljivih visina.

Iz DPS-a su naveli da njeno ime crnogorska istorija pamti kao ime nepokolebljive borkinje i hrabre zaštitnice svega onoga što Crna Gora jeste.

Đurović: Zgrožena sam naslovom Šešeljevog novog uratka

Bivša predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da je zgrožena naslovom Šešeljevog novog uratka, slikom mizoginije i primitivizma.

“Još više sam razočarana u institucije nemoćne i zarobljene da ovo i slična nedjela osude i sankcionišu”, navela je Đurović.

Ona je rekla da primitivni, niski, mizogini udar na ženu najviše govori o samom autoru.

Odović: Ne smijemo dozvoliti da retrogradni pojedinci blate bilo koga

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Janko Odović, najoštrije je osudio govor mržnje i mizoginiju čija je meta bivša poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i poručio da crnogorsko društvo ne smije ostati nijemo na takve napade.

Odović je na društvenoj mreži X, povodom publikacije koju je objavio Vojislav Šešelj, naveo da sloboda izražavanja nikada ne smije biti zloupotrijebljena u svrhu širenja mržnje.

„Crnogorsko društvo ne smije ostati nijemo na ovakve napade i ne smijemo dozvoliti da retrogradni pojedinci na ovaj način blate bilo koga i truju naš javni prostor“, poručio je Odović.

On je naveo da je veliki Marko Miljanov rekao da čojstvo znaci čuvati drugoga od sebe i da je ono iznad junaštva.

„Šteta što politički marginalac nikada nije naučio ovu lekciju. U ovakvim situacijama ne postoje političke ni bilo kakve druge razlike, i u ovoj situaciji izražavam punu solidarnost i podršku gospođi Vuksanović Stanković", kazao je Odović.

Gorčević: Najoštrije osuđujem mizogini uradak Šešelja

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je da najoštrije osuđuje mizogini uradak Vojislava Šešelja kreiran u namjeri da povrijedi ugled bivše poslanice Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović Stanković.

Gorčević je rekla da je jasno da kultura dijaloga nikada nije bila svojstvena autoru tog seksističkog napada, ali da „nas to samo dodatno obavezuje da takve pojave ne relativizujemo, već ih označimo kao društveno neprihvatljive“.

„Kao ministarka u 44. Vladi i kao žena, najoštrije osuđujem mizogini uradak Šešelja kreiran u namjeri da povrijedi ugled gospođe Vuksanović Stanković“, navela je Gorčević na društvenoj mreži X.

Jakšić Stojanović: Najoštrije osuđujem mizoginiju čija je meta Vuksanović Stanković

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović najoštrije je osudila govor mržnje i mizoginiju, čija je meta bivša poslanica Socijaldemokratske partije i univerzitetska profesorica, Draginja Vuksanović Stanković.

Ona je na društvenoj mreži X, povodom knjige koju je objavio Vojislav Šešelj, navela da kultura dijaloga mora biti imperativ u javnom djelovanju, bez obzira na sve ideološke, političke i druge razlike.

„Najoštrije osuđujem govor mržnje i mizoginiju, čija je meta poštovana koleginica i univerzitetska profesorica, Vuksanović Stanković“, rekla je Jakšić Stojanović.

Injac: Mizogina Šešeljeva retorika, zaslužuje javnu osudu

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac poručila je da na ovakav govor mržnje i uvrede, žene u Crnoj Gori ne smiju ostati nijeme.

"Uprkos razlikama u političkim stavovima i uvjerenjima koje imam sa gospođom Draginjom Vuksanović Stanković, izražavam javno svoj revolt i osuđujem Šešeljevu seksističku i mizoginu publikacije o njoj. Mizogina Šešeljeva retorika, kojom vrijeđa dostojanstvo gospođe Draginje Vuksanovič Stanković, zaslužuje javnu osudu! Veliki je broj napada na dostojanstvo političarki i liderki u CG, ali je ovo sigurno jedan od najrigoroznijih slučajeva", napisala je Injac na društvenoj mreži X.

Mugoša: Dno napisao dno

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša rekao je da je "dno napisao dno".

"Povodom "publikacije" osuđenog ratnog zločinca… DNO napisao DNO… Poruka Agenciji za elektronske medije - da li treba dozvoliti da se u CG emituje bilo koja TV (emisija) na kojoj gostuje nepomenik… Poruka (najvišim) državnim funkcionerima - reagujte jasno i glasno", napisao je Mugoša na društvenoj mreži X.

Muratović: Ivanović da uputi protestnu notu ambasadi Srbije u Crnoj Gori

Bošnjačka stranka (BS) najoštrije osuđuje uvrede koje je osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj uputio na račun bivše poslanice Draginje Vuksanović-Stanković, gdje direktno napada dostojanstvo i ličnost Vuksanović-Stanković, poručila je predsjednica Foruma žena BS Sabina Muratović.

"Svjedočimo da osuđeni ratni zločinac koji baštini destruktivne ideje, dobija medijski prostor i kada prelazi sve granice pristojnosti. Naslov njegove posljednje knjige, koja je bez problema prošla sve provjere i cenzure u jednoj državi koja je kandidat za ulazak u EU, je nezapamćeni atak na jednu izuzetnu ženu, borca za građanske i demokratske vrijednosti, koja ima više hrabrosti i mudrosti nego sam autor knjige i svi njegovi asistenti koji su radili sa njim na izdavanju knjige", istakla je Muratović u saopštenju objavljenom na sajtu BS.

Ona je dodala da poziva ministra vanjskih poslova u Vladi Crne Gore, Filipa Ivanovića da uputi protestnu notu ambasadi Srbije u Crnoj Gori i traži objašnjenje kako je država Srbija dozvolila da se na njenoj teritoriji štampaju i predstavljaju knjige sa ovako uvrjedljivim i mizoginim naslovom i sadržinom.

"Postoji li zakon u državi Srbiji koji štiti svakog čovjeka od ovakvih nedjela ili svako ko može isfinansirati štampanje knjige može vrijeđati i omalovažavati drugog koliko god mu pokvarena mašta može doseći? Moramo svi ustati i podići svoj glas protiv sve češćih mizoginih i seksističkih napada na žene u Crnoj Gori. Ne smijemo dozvoliti da ovo postane svakodnevnica, iako je taj proces već u poodmakloj fazi kancerogenog djelovanja", poručila je Muratović.

Šehović: Uradak Vojislava Šešelja je veliko zastiđe

Uradak Vojislava Šešelja je veliko zastiđe, kazao je predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović, navodeći da zabrinjava glasno ćutanje onih koje je zapalo da Crnu Goru funkcionalno predstavljaju.

Šehović je rekao da je sramotni Šešeljev uradak malo koga iznenadio, imajući u vidu da dolazi od ratnog zločinca.

„Međutim, ono što više od te bezvrijedne žvrljotine zabrinjava je glasno ćutanje onih koje je zapalo da Crnu Goru funkcionalno predstavljaju. Nažalost”, naveo je Šehović na društvenoj mreži X povodom publikacije koju je Šešelj objavio.

Mladi Evrope: Osuđujemo Šešeljev mizogini napad na Vuksanović Stanković

Omladinska organizacija Pokreta Evropa sad (PES), Mladi Evrope, osudila je mizogini napad srbijanskog političara Vojislava Šešelja na bivšu poslanicu Socijaldemokratske partije Draginju Vuksanović Stanković.

Iz te omladinske organizacije PES-a na društvenoj mreži X rekli su da se pridružuju osudama mizoginog napada na Vuksanović Stanković od marginalnog srbijanskog političara, poznatog trovača javnog prostora i promotera najprimitivnijih vrijednosti.

„Na crnogorskoj političkoj sceni postoje bitne razlike, ali nas one ne smiju spriječiti da izrazimo solidarnost i podršku onima koji su meta ovakvih vulgarnih i necivilizovanih napada, posebno kada dolaze od društvenog djelovanja nedostojnih pojedinaca“, naveli su Mladi Evrope u reagovanju na Šešeljev uradak.

Bonus video: