Zeković: Vuksanović Stanković u crnogorskom kontekstu ostavila dubok trag koji je vrijedan poštovanja i zahvalnosti

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i haški osuđenik Vojislav Šešelj objavio je knjigu u kojoj vrijeđa bivšu poslanicu Socijaldemokratske partije (SDP) Draginju Vuksanović Stanković

8784 pregleda 44 reakcija 22 komentar(a)
Zeković, Foto: Pokret Svi za naš GRAD
Zeković, Foto: Pokret Svi za naš GRAD

Seksističko potcjenjivanje i ismijavanje etničke pripadanosti i političkog identiteta žene, gospođe Vuksanović Stanković, nosi stvarne i šire posljedice za cijelu zajednicu a to je upravo ono što dolazi zbog neravnopravne moći između muškaraca i žena, snažnom podržano nacionalizmom i ekstremizmom, saopštio je samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada, Aleksandar Zeković.

On je uputio dopis članicama i koordinatorkama Ženskog kluba Glavnog grada Podogorica, neformalne skupštinske grupe u Skupštini Glavnog grada.

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i haški osuđenik Vojislav Šešelj objavio je knjigu u kojoj vrijeđa bivšu poslanicu Socijaldemokratske partije (SDP) Draginju Vuksanović Stanković.

Naziv Šešeljeve knjige je "Montenegrinska k*****tija Draginja Vuksanović".

"U Skupštini Glavnog grada Podgorice osnovan je Ženski klub koji predstavlja neformalnu skupštinsku grupu koja je osnovana zbog afirmacije rodne ravnopravnosti, boljeg položaja žena u svim sferama društva i podsticanja njihovog većeg učešća u političkom i javnom životu na lokalnom nivou. Prof. dr Draginja Vuksanović živi i radi u Podgorici i predavačica je na Univerzitetu Crne Gore. I ona je, kako se to često voli isticati u javnom diskursu, majka, supruga, kćerka, sestra… Čak i da nema nikog, pa ni svog psa, i da je sama na svijetu, u crnogorskom kontekstu je ostavila i ostavlja dubok trag koji je, bez obzira na (ne)istomišljeništvo sa njom, vrijedan poštovanja i zahvalnosti jer je gospođa Draginja Vuksanović Stanković žena koja je u političkom i istorijskom iskustvu ipak krčila put drugima", navodi se u Zekovićevom dopisu.

"Ženski klub je uspostavljen, sporazumom žena u politici, kako bi se podsticale solidarnost i humanost i promovisalo međusobno pomaganje. Zato je politički i društveno važna svaka akcija Ženskog kluba gradske skupštine kojim se seksizam, mizoginiju, uznemiravanje i nasilje nad ženama u javnom životu Podgorice pravovremeno prepoznaju, osuđuju i preveniraju", dodaje se.

On je kazao da nastupi kao Šešeljev "mogu obeshrabriti druge, posebito mlade žene, naročito onda kada izostaje ili bi izostala blagovremena i snažna rodna solidarnost i osjećaj za pravdu".

On je apelovao da se Ženski odbornički klub gradske skupštine "snažnije aktivira" i da se učini "vidljivim mehanizmom ženskog pokreta u Podgorici".

"Prije brutalnog slučaja Vuksanović Stanković o kojoj je istaknuti velikosrpski nacionalista i ekstremista gospodin dr Vojislav Šešelj napisao i knjigu, na dnevnom redu za zastupanje prava žena čeka i nastup javnog gradskog funkcionera gospodina Emila Labudovića koji se kroz svoju kolumnu seksistički odnio prema američkoj ambasadorki gospođi Judy Rising Reinke koja takođe stanuje u Podgorici, primitivno, uvrijedljivo, neprihvatljivo komentarišući njezino tijelo. O važnosti reakcije Ženskog kluba, tim povodom, govorio sam i na plenumu gradske skupštine. Uslijedio je, opet u Podgorici, mizoginija i seksizam žene – prema drugoj ženi. Gradska javna funkcionerka gospođa Slavica Ilinčić u javnom nastupu prema opozicionoj političarki gospođi Aleksandri Vuković Kuč pokazala je da njome zapravo vlada bezosjećajna i nasilna muška politička kultura. Kod odsustva rodno osjetljive političke kulture, pomoć i podrška Ženskog kluba je nužna kroz predlaganje odgovarajućih obrazovnih sadržaja kroz koje trebaju proći svi muškarci i žene na javnim funkcijama u Podgorici. Slučaj gospođe Vuković Kuč na djelu pokazuje internalizovane patrijarhalne, mizogene i seksističke poruke jedne žene prema drugoj a sve samo zato kako bi povećala svoju moć, uticaj, podršku, ugled među muškarcima. To potvrđuju i komentari javnosti na objavu gospođe Ilinčić. U interesu je Ženskog kluba gradske skupštine da se unaprijedi, u svakom pogledu i smislu, žensko političko predstavljanje a naročito da se u Podgorici prekine, zaustavi, žensko političko rivalstvo. U kontekstu razmatranja mizoginije i različitih seksističkih primjedbi i oživljavanja ljudskih prava u Podgorici, važan bi bio javni podsticaj Ženskog kluba konačnom uspostavljanju Etičke komisije za izabrane predstavnike i funkcionere u lokalnoj samoupravi Glavnog grada Podgorice", zaključio je Zeković u svom dopisu.

Bonus video: