Vuković: Njegoš je rođen da ne umre nikad, već da bude naša luča, vječiti spomenik svemu lijepom i uzvišenom...

"'Ne bih se mogao sjetiti nijednog, ma i kratkog perioda u životu bez Njegoševog stiha, bez misli o Njegošu', zapisao je jednom prilikom naš nobelovac, Ivo Andrić"

3575 pregleda 2 komentar(a)
Vuković, Foto: SO Nikšić
Vuković, Foto: SO Nikšić

Predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković, svim građankama i građanima Crne Gore čestitao je Njegošev dan – crnogorski praznik kulture, saopšteno je iz Službe za skupštinske poslove opštine Nikšić.

"Prije tačno 210 godina rođen je Petar II Petrović Njegoš – naš učitelj i prosvjetitelj, junak, vladar i vladika, pjesnik i filozof. Rođen je – da ne umre nikad, već da bude naša 'luča', vječiti 'spomenik' svemu lijepom i uzvišenom u biću našeg naroda, 'bedem' o koji se lome zlo, glupost i laž, i koji nas zaklanja od ovovremenih i budućih 'smućenih oblaka gradonosnih'", naveo je Vuković.

"Riječju i djelom, molitvom i perom – 'pustinjak cetinjski' nam vjekovima utire puteve slobode, obrazovanja i čovjekoljublja. Stoga je naša 'dužnost najsvetija' da se bespoštedno borimo za znanje, istinu i pravdu, a 'tirjanstvu' stanemo 'nogom za vrat' i dovedemo ga 'k poznaniju prava'. Samo ukoliko budemo zajednički, kontinuirano radili na sveobuhvatnom napretku Crne Gore — sebe možemo nazvati Njegoševim istinskim poštovaocima i sljedbenicima", dodaje se.

Vuković je kazao da će Nikšić uskoro dobiti i spomenik posvećen Petru II Petroviću Njegošu.

"'Ne bih se mogao sjetiti nijednog, ma i kratkog perioda u životu bez Njegoševog stiha, bez misli o Njegošu', zapisao je jednom prilikom naš nobelovac, Ivo Andrić. U tom kontekstu, još jedanput svima čestitam Njegošev dan, uz želju da se i u vremenu pred nama što više 'konsultujemo' sa našim velikanom. Samo tako ćemo biti u prilici da uvijek više vidimo 'no onaj pod brdom', izdižući se tako iznad svega što nas svađa, dijeli i usporava u ostvarivanju zacrtanih, velikih ciljeva – za dobro našeg naroda i države“, zaključio je Vuković.

Bonus video: