Ivanović: Vrata EU širom otvorena za Crnu Goru, na nama da ispunimo kriterijume

On je rekao da postoji optimizam i riješenost u Crnoj Gori da se imenovanja u pravosuđu dese do kraja godine u parlamentu

9895 pregleda 9 komentar(a)
Ivanović, Foto: Gov.me
Ivanović, Foto: Gov.me

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović sastao se danas sa ministrima vanjskih poslova Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

On je kazao da su se tokom njegove dvodnevne posjete Briselu čule poruke ohrabrenja i optimizma, a to je da je proširenje Evropske unije ne samo živo, već i veoma realistčno i moguće.

"Crna Gora se izuzetno dobro kotira i to je primijećeno na sastanku koji sam pomenuo. Naročito je upućena pohvala Crnoj Gori zbog njene stoprocentne usklađenosti sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i u tom kontekstu sam i ja u svom izlaganju istakao upravo tu činjenicu i zatražio od zemalja, naših partnera da Crna Gora dobije status posmatrača u Savjetu za vanjske poslove EU. Takva ideja je podržana od strane mnogih država članica i ja sam siguran da će biti i realizovana", rekao je Ivanović.

Dodao je da je imao niz sastanaka sa visokim predstavnikom za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku EU Žozepom Boreljom, izvjestiocem Evropskog parlamenta Toninom Piculom i komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem, diplomatskim savjetnicima predsjednice Evropske komisije, Evropskog savjeta, evropskim parlamentarcima Toninom Piculom, Vladimirom Bilčikom, kao i specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom.

"Na svim sastancima ponovljena je čvrsta opredijeljenost nove Vlade procesu evropskih integracija, a sa druge strane dobili smo poruke ohrabrenja da, ukoliko ispunimo kriterijume i krenemo snažno u proces integracije, vrata Evropske unije su širom otvorena za Crnu Goru. Takođe, imao sam i niz bilateralnih susreta sa kolegama ministrima drugih država i dobili smo podršku na evropskom putu. Postoji optimizam i riješenost u Crnoj Gori da se imenovanja u pravosuđu dese do kraja godine u Parlamentu. To je nešto što će nam, svakako, pomoći u ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, to će biti odlučujući korak za dalji napredak Crne Gore i to je nešto na šta smo ohrabreni u svim razgovorima".

Ivanović je učestvovao i na sastanku grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana".

"To je grupa država EU koje sa izuzetnim optimizmom i entuzijazmom gledaju na proširenje. Razmatrani su brojni predlozi i mogućnosti za tzv. postepeno priključenje država Zapadnog Balkana. Mi smo i tu istakli nekoliko prioriteta, za koje smatramo da su izuzetno važni. To je, između ostalog, status posmatrača u Savjetu za vanjske poslove ali i brojne druge inicijative, kao što je priključenje jedinstvenom tržištu, priključenje programu SEPA i druge inicijative koje se tiču infrastrukturnih projekata. Mogu reći da je sve na nama i ako mi sprovedemo odlučujuće korake u reformama, njihova podrška neće izostati", rekao je Ivanović.

Bonus video: