Božovićeve poruke iz Spuža odbornici ne slušaju, nije postignut dogovor o tome ko će biti potpredsjednik Opštine Budva

Previranja unutar vladajućeg bloka se i dalje nastavljaju

31630 pregleda 19 komentar(a)
Božović, Foto: Boris Pejović
Božović, Foto: Boris Pejović

Ni nakon dva sastanaka koje su odbornici nekadašnjeg Demokratskog fronta održali u prethodna tri dana, nije postignut dogovor o tome ko će biti potpredsjednik Opštine Budva.

A odbornici, kako je "Vijestima" rečeno prvo su sastali u subotu veče, ali bez konkretnog dogovora, da bi se potom i sinoć okupili, ali dogovora nije bilo. Iako u ovom političkom savezu koji je predvodio pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović nijesu željeli da daju saopštenje o ishodima sastanka, već samo da će sjednica Skupštine opštine biti održana u „zakonskom roku“, po svoj prilici, uputstva koje je dao prvi čovjek Budve nemaju više uticaja na kompletni odbornički saziv, njih 18, koji imaju apsolutnu većinu u parlamentu.

Ni to što je i član uže porodice pritvorenog gradonačelnika, kako je "Vijestima" iz više izvora potvrđeno, bio na sastanku, te odbornicima predočio da je Božović kao svoju zamjenicu predložio aktuelnu direktorku Vodovoda, Jasnu Dokić, nije naišla na podršku većine.

Naime, za izbor potpredsjednika od 33 odbornika, koliko broji budvanski parlament treba da glasa najmanje 17. Ipak, koalicija koju je na minulim izborima predvodio Božović, a koja broji 18 odbornika, nije saglasna sa ovim Božovićevim predlogom.

Kao što su i ranije „Vijesti“ objavile, traži se izbor dva potpredsjednika, a ne jednog, te u tom slučaju Dokićeva bi mogla da dobije podršku u paketu sa drugim kandidatom.

Ovim se polako pokazuje da je Božović izgubio kontrolu nad svojim odborničkim klubom, te da se njegovi predlozi više bespogovorno ne usvajaju.

Sinoć je na sastanku, čak predloženo i nekoliko imena za budućeg potpredsjednika.

Još ranije, kao jedna od kandidaktinja za potpredsjednicu je i aktuelna šefica odborničkog kluba nekadašnjeg DF-a Marijana Božović, koja i zakazuje sastanke kako bi se usaglasili stavovi svih, te izašli sa jedinstvenim stavom.

Previranja unutar ovog vladajućeg bloka, i dalje se nastavljaju. Čak je i jedan od odbornika ponovio sinoć da treba da se izabere predsjednik Opštine, a ne da se biraju potpredsjednici.

Odbornici, nekoliko njih insistiraju da se što prije održi sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi kao prva tačka dnevnog reda bio rebalans, imajući u vidu da je dokument dobio saglasnost Ministarstva finansija, a iz Sekretarijata za finansije, još ranije rečeno da je samo to nedostajalo da se odluka nađe pred odbornicima.

Od usvajanja rebalansa zavisi isplata novembarske i decembarske zarade zaposlenima u administraciji, službama, ustanovama kulture, te preduzećima i lokalnom mediji koji su takođe na budžetu.

Plate prvi put kasne, nervoza među radnicima raste

Ovim je nastavljena politička kriza u Budvi, koja se prenijela i na krizu administracije, koja je kulminirala upravo sada jer prvi put za proteklih šest i po godina plate u Opštini kasne. Nervoza među zaposlenima je sve veća, imajući u vidu da novca na računu za oktobarsku zaradu ima, te da je potreban samo potpis.

Platne liste još nijesu potpisane od strane pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića, jer se još čeka odluka „Vijeća“ Višeg suda.

"Vijesti" su još sredinom prošle sedmice uputila pitanja Višem suda, zatraživši da se odgovori da li će dati saglanost da se službena dokumenta unesu u spuški Istražni zatvor, kako je to bilo proteklih pola godine, te da ih Božović potpiše.

Bonus video: