Bečić: Vlada mora biti stabilna, Parlament efikasan, a pravosuđe nepristrasno i konsolidovano

"U ovim vremenima promjena i izazova, reforme, napredak, dijalog i uzajamno poštovanje nisu samo naši ideali, već i svetionici koji nas vode ka ostvarenju vizije mira, prosperiteta i novih razvojnih prilika za Zapadni Balkan i generacije koje dolaze", naveo je Bečić

2002 pregleda 2 komentar(a)
Bečić, Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Bečić, Foto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, Aleksa Bečić kazao je da Vlada mora biti stabilna, Parlament efikasan, a pravosuđe nepristrasno i konsolidovano.

On je to kazao na današnjem panelu koji je organizovala Građanska Alijansa na temu ,,Regionalna saradnja i evropske integracije Zapadnog Balkana", saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Događaj je otvorio predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, dok je Bečić imao uvodno izlaganje", stoji u saopštenju.

Bečić je kazao da je danas više nego ikada važno da ostanemo ujedinjeni u nastojanjima da izgradimo jaču, otporniju i inkluzivniju zajednicu.

"Bečić je zahvalio organizatorima za njihovu izuzetnu posvećenost okupljanju svih relevantnih aktera, razmjeni mišljenja, analizi izazova i jačanju kapaciteta za kreiranje novih politika, što predstavlja temelje procesa koji će oblikovati našu zajedničku budućnost", navodi se u saopštenju.

be
befoto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Ovaj trenutak je prilika da, rekao je on, zajednički potvrdimo jasnu posvećenost evropskoj budućnosti naših država.

"U ovim vremenima promjena i izazova, reforme, napredak, dijalog i uzajamno poštovanje nisu samo naši ideali, već i svetionici koji nas vode ka ostvarenju vizije mira, prosperiteta i novih razvojnih prilika za Zapadni Balkan i generacije koje dolaze", naveo je Bečić.

U suočavanju sa izazovima, novoformirana Vlada Crne Gore prepoznaje važnost nedavno objavljenog izvještaja Evropske komisije na koji odgovara, dodao je, najavom kreiranja sveobuhvatnog Akcionog plana, smatrajući to prilikom za učvršćivanje odgovornosti prema građanima i posvećenosti evropskim idealima.

"Bečić se osvrnuo i na unutrašnje političke izazove, definušući ih kao prilike za demonstraciju snage, odlučnosti i sposobnosti da se prevaziđu poteškoće", stoji u saopštenju.

Ovo je trka za budućnost rekao je Bečić i dodao da je to trka koju moramo zajedno da istrčimo.

Bečić
Bečićfoto: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

"U ovoj značajnoj fazi našeg nacionalnog putovanja prema evropskim obalama, kada svaka odluka ima istorijsku težinu, oblikuje se naša budućnost. Naš zadatak, težak ali častan, jeste da bez odstupanja sprovodimo reforme i bez prestanka gradimo evropske mostove", saopštio je on.

On je istakao da se značajno priznanje, kako stoji u saopštenju, naše dosadašnje upornosti ogleda u saglasnosti unutar Evropske Unije o politici proširenja, ali i u riječima predsjednice Evropske komisije, gospođe Ursule Fon der Lajen, koja je tokom svoje posjete našoj zemlji, Crnu Goru proglasila 'liderom u procesu proširenja'.

"Kako bi, u ovom kontekstu, poslužila kao primjer svojim građanima i međunarodnoj zajednici, Crna Gora pred sobom ima misiju da postane država utemeljena na principima pravde, demokratije i ljudskih prava. U tom cilju, mora imenovati preostale nosioce pravosudnih funkcija, ispuniti kriterijume u poglavljima 23 i 24, kreirati uslove za zatvaranje novih poglavlja, ali i dobiti stabilnu izvršnu vlast koja je stabilna, efikasan parlament i nepristrasno pravosuđe", rekao je on.

U svijetlu tragičnih dešavanja u Ukrajini, Bečić je prepoznao rat u Ukrajini kao, kako se navodi, svojevrsni katalizator za novi talas evropske solidarnosti, koji je neočekivano otvorio vrata Zapadnom Balkanu.

"Naglasio je da su integracija Zapadnog Balkana i njegova evropska perspektiva strateške neophodnosti za očuvanje sigurnosti i stabilnosti čitave Evrope", navodi se u saopštenju.

Smatram da Crna Gora ima potencijal da bude svetionik u ovom novom geopolitičkom pejzažu, rekao je Bečić i dodao ne samo kao lider u regionu, već i kao budući pouzdan član Evropske unije, kao što je i pouzdani NATO saveznik.

"Neka u duhu vremena i vječnosti, naša nepokolebljiva volja kao naroda bude vječno ukorijenjena u težnji da Crna Gora ne samo održava, već i plemenito predvodi evropski i zapadni kurs, s istom neprolaznom odanošću i postojanošću kakvu pokazuje vječita i nepokolebljiva crnogorska zemlja", kazao je Bečić.

Kako se u saopštenju dodaje, ovaj događaj se organizuje nekoliko puta godišnje od 2019. godine, sa ciljem da sa prostora Zapadnog Balkana i Evrope okupi predsjednike država, vlada, ministre i brojne druge donosioce odluka koji će razgovarati o pitanjima od značaja za razvoj i saradnju Zapadnog Balkana.

"Ali i za olakšavanje ulaska zemalja kandidata u EU. Tema ovogodišnjeg panela vezana je za izbore u Evropskom parlamentu, izbor nove Evropske komisije, ali i analizu perspektive zemalja Zapadnog Balkana u tom kontekstu", stoji u saopštenju.

Bonus video: