Popa nije išla kod Mandića jer je bila van države, Marsela imala obaveze

Umjesto ambasadora, Delegacija EU i Ambasada Italije na svečanosti povodom obilježavanja Dana parlamentarizma poslali druge predstavnike

37127 pregleda 63 reakcija 37 komentar(a)
Mandić sa gostima na svečanosti u vili “Gorica”, Foto: igor sljivancanin
Mandić sa gostima na svečanosti u vili “Gorica”, Foto: igor sljivancanin

Delegacija Evropske unije (EU) i Ambasada Italije u Podgorici imale su predstavnike na svečanosti povodom obilježavanja Dana parlamentarizma, koju je prošlog petka u vili “Gorica” organizovao predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

To su “Vijestima” saopštili iz Delegacije EU i Ambasade Italije.

“Delegacija EU u Crnoj Gori je dobila poziv za događaj. Kako ambasadorka EU (Oana Kristina Popa) nije bila u zemlji tog dana, Delegaciju EU je predstavljao član njenog tima”, rekli su iz Delegacije, odgovarajući na pitanja da li je Popa dobila poziv i zašto nije bila na svečanosti.

Iz Ambasade Italije su naveli da ambasadorka Andreina Marsela nije bila prisutna na svečanosti “kako zbog ranije preuzetih obaveza, tako i zbog toga što se prisustvo nije smatralo svrsishodnim”.

Nijedan ambasador država članica EU nije se odazvao pozivu Mandića da prisustvuje obilježavanju Dana parlamentarizma.

Od zemalja članica NATO-a, svečanosti je prisustvovao samo ambasador Turske Bariš Kalkavan.

Iz britanske ambasade “Vijestima” su u subotu saopštili da se ambasadorka Don Meken nije odazvala pozivu Mandića “zbog ranije preuzetih obaveza”. Svečanosti je, dodaju, prisustvovala šefica političkog odsjeka ambasade.

Ambasadu Njemačke na događaju je, prema saznanjima “Vijesti”, predstavljao šef administracije.

Svečanosti su prisustvovali i ambasadori Kine, Rusije i Palestine, Fan Kun, Vladislav Maslenikov i Rabi Alhantuli, šefica Misije OEBS-a Dominik Vag, koordinator UN-a Piter Lundberg...

“Vijestima” iz Skupštine nisu odgovorili na pitanja da li su ih ambasade država Kvinte (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Italija) i Delegacija EU obavijestili zašto nisu došli na obilježavanje 117 godina od uspostavljanja parlamentarizma u Crnoj Gori.

Te zemlje protivile su se ulasku Mandićeve koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) u vlast, a iz Ambasade SAD su poručivali da im taj savez, koji je bio protiv članstva države u NATO-u i priznanja nezavisnosti Kosova, nije partner.

Države Kvinte i Delegacija EU Mandiću nisu čestitale ni izbor na funkciju šefa parlamenta, na koju je stupio krajem oktobra, niti su se njihovi ambasadori od tada zvanično sreli s njim.

Dan parlamentarnizma obilježen je sa deset dana zakašnjenja.

Mandić na konferenciji predsjednika parlamenata jugoistočne Evrope

Mandić će učestvovati na 11. konferenciji predsjednika parlamenata jugoistočne Evrope, koja se danas i sjutra održava u Budimpešti.

Kako je saopšteno iz Skupštine, on će učestvovati na sesiji “Proces evropskih integracija zemalja jugoistočne Evrope”, dok će, kako se navodi, na marginama konferencije imati niz bilateralnih susreta.

Konferencija predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Evrope je inicijativa pod pokroviteljstvom parlamenta Mađarske, koja se već više od jedne decenije održava svake druge godine s ciljem da doprinese jačanju perspektive evropske integracije i jačanju bezbjednosti i dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Bonus video: