Krapović: Crna Gora će pružati ekonomsku, vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini dok god bude neophodno

Ministar odbrane pozdravio pozitivne političke signale EU zvaničnika u kontekstu izvjesnijeg proširenja, smatrajući ih ohrabrujućim za kontinuirani proces reformi svih zemalja regiona Zapadnog Balkana

7386 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Odbrana.gov.me
Foto: Odbrana.gov.me

Ministar odbrane Dragan Krapović sastao se sa ambasadorkom Evropske unije u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom i vojnim atašeom Evropske unije akreditovanim za Crnu Goru, pukovnikom Pietrom Mostardijem povodom njegove nastupne posjete.

Krapović se, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, zahvalio Popi i Mostardiju na sveobuhvatnoj podršci koju Evropska unija pruža Crnoj Gori na svim nivoima.

Istakao je da će 44. Vlada nastaviti sprovođenje reformi u pravcu realizacije glavnog spoljnopolitičkog cilja - punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji. Dodao je da se radi o prioritetu koji predstavlja tačku kohezije društveno-političkih struktura u Crnoj Gori i izrazio uvjerenje da će svi subjekti maksimalno doprinijeti uspješnom okončanju puta evropskih integracija.

"Ministar odbrane je pozdravio pozitivne političke signale EU zvaničnika u kontekstu izvjesnijeg proširenja, smatrajući ih ohrabrujućim za kontinuirani proces reformi svih zemalja regiona Zapadnog Balkana, čija je sigurna i prosperitetna budućnost jedino unutar Evropske unije. Ocijenio je značajnim prisustvo međunarodnih aktera na Zapadnom Balkanu, prevashodno EU i NATO, kao najboljeg načina sprječavanja širenja malignog uticaja trećih faktora kojem je ovaj region evidentno podložan", navodi se u saopštenju.

Osvrnuvši se na globalnu bezbjednosnu sliku, Krapović je, dodaje se, izrazio zadovoljstvo načinom reakcije cjelokupne evropske i evroatlantske zajednice od početka rata u Ukrajini.

"U tom kontekstu, kazao je sagovornicima da je Crna Gora uskladila svoju politiku u odnosu na Rusiju sa EU paketima sankcija. Paralelno, dodao je da je Crna Gora pružala ekonomsku, vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini i da će to nastaviti da radi dok god bude neophodno, a u koordinaciji sa NATO saveznicima i EU partnerima".

Oana Kristina Popa, Dragan Krapović
foto: Odbrana.gov.me

Krapović je rekao da će, pored političke posvećenosti EU agendi, Crna Gora nastaviti da doprinosi EU Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici (CSDP) kontribucijom u EU misijima i operacijama.

Popa je, piše u saopštenju, pozitivno ocijenila potpunu usaglašenost politike Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU (CFSP), što je prepoznato i kroz nedavni Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2023. godinu. Takođe, pozdravila je dosadašnju pomoć koju je Crna Gora uputila Ukrajini u svjetlu ruske agresije na tu zemlju.

Mostardi je, piše u saopštenju, izrazio očekivanje da će u funkciji vojnog atašea EU za Crnu Goru doprinijeti jačanju odbrambene saradnje Crne Gore i EU.

Sa vojnim atašeom pri EU sastali su se i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, general-major Rajko Pešić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević.

Bonus video: