Demokratski front bi jednog kandidata za izbore, ne mora njihov?

Čelnici Demokratskog fronta će pozvati lidere ostalih partija na razgovore o zajedničkom predsjedničkom kandidatu
217 pregleda 90 komentar(a)
Milan Knežević, Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.08.2017. 06:35h

Predsjedništvo Demokratskog fronta (DF) će u septembru pozvati lidere ostalih opozicionih partija na razgovore o nastupu na predsjedničkim izborima, koji bi trebalo da se održe naredne godine.

Sagovornik “Vijesti” iz tog političkog saveza kazao je da će čelnici Fronta insistirati da opozicija izađe sa zajedničkim kandidatom, ali da zasada neće predlagati svog kandidata. On je kazao da će poziv biti upućen Demokratama, Socijaldemokratskoj partiji, Građanskom pokretu URA, Demosu i Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

“Iako razmatramo određene kandidate koji bi mogli predstavljati opoziciju, nećemo insistirati na njima. Želimo da čujemo šta ostali lideri misle o nastupu na predsjedničkim izborima i kako planiraju da poraze kandidata Demokratske partije socijalista (DPS). Naše mišljenje je da to možemo samo kandidatom iza kojeg bi stala ujedinjena opozicija”, kazao je sagovornik “Vijesti”, navodeći da će termin sastanka biti određen nakon što se završe izborni procesi u SNP-u i Demosu.

Članovi predsjedništva Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević su u maju, tokom posjete Rusiji, poručili da su predsjednički izbori prilika da opozicija, ujedinjena oko jednog predsjedničkog kandidata, sigurno pobijedi kandidata DPS-a Mila Đukanovića.

Oni su tada kazalli da nijedna partija pojedinačno niti njen lider, ne mogu pobijediti Đukanovića, već je neophodno da se opozicija okupi oko vanstranačke ličnosti, koju je spreman da predloži Front “kao najjači opozicioni subjekt”.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da čelnici Fronta neće insistirati na zahtjevu da taj politički savez prvi predloži mogućeg kandidata.

“Nećemo time da opterećujemo pregovore, jer želimo da čujemo šta ostali misle i imaju li svoje kandidate. Svakako da bi potencijalnog kandidata trebalo izabrati konsenzusom, a to mora biti osoba koja može dobiti glasove svih opozicionih birača”, kazao je sagovornik Vijesti”.

U dijelu javnosti se ranije spekulisalo da je učešće na izborima nuđeno predsjedniku Izvršnog odbora Matice srpske u Crnoj Gori Vladimiru Božoviću kao i nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova Andriji Jovićeviću, koji trenutno živi u Beogradu.

Izvor “Vijesti” iz Fronta tvrdi da nikome nije nuđeno da učestvuje na predsjedničkim izborima, iako su razmatrane vanstranačke ličnosti koje bi mogle okupiti opoziciju.

Na okupljanje oko zajedničkog kandidata ranije su pozivali i iz Građanskog pokreta URA, Demokratske Crne Gore i Demosa. Dok je lider pokreta URA Dritan Abazović predlagao da opozicioni kandidat bude žena, predsjednik Demokrata Aleksa Bečić poručio da kandidat treba da bude neko ko do sada nije gubio izbore.

On je tada rekao da će razmotriti kandidaturu, ukoliko to od njega budu zahtjevali stranački organi. Iz ostalih opozicionih partija poručili su tada da prvo treba razgovarati o zajedničkom kandidatu i da niko od lidera ne treba da se nudi unaprijed.

Predsjedništvo po Crnoj Gori obilazi članove odbora

Čelnici Fronta za kraj avgusta i početak septembra planiraju obilazak članstva po Crnoj Gori. Tako je narednih dana predviđen sastanak čelnika tog političkog saveza sa funkcionerima u Bijelom Polju.

“Naše pristalice su navikle da sa članovima predsjedništva imaju neposrednu komunikaciju, i to je jedan od razloga za organizovanje skupa. Proteklih mijeseci nastavio se politički pritisak protiv čelnika Fronta i našim biračima moramo objasniti šta su nam planovi i kako planiramo da nastavimo borbu protiv vlasti”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: