Spajić: S opozicijom postignut dogovor oko održavanja popisa, datum ostaje isti

"Otvoreno sam pitao opoziciju da li je datum kao datum problem. Rekli su da nije. Problem su uslovi koji se moraju ispuniti"

40457 pregleda 46 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Ana Burić
Foto: Ana Burić

Premijer Milojko Spajić kazao je da je sa opozicijom postignut dogovor oko održavanja popisa stanovništva.

On je na konferenciji za novinare kazao je da to što će popis biti podržan od strane opozicije i skupštinske većine velika stvar za Crnu Goru.

"Sva pitanja treba da se rješavaju na ovaj način. To je ja neki način sazrijevanje političke scene. Druga stvar je oko samog održavanja. Mislimo da je lijepa poruka da upravo od popisivača krene program 'Evropa sad 2' podizanjem popisivačkih naknada na oko 1.000 eura", rekao je Spajić.

Dodao je i da je to "dobar uvod u ono što će se dešavati sljedeće godine.

"Nama popis treba isključivo zbog tehničkih stvari. Ne možemo da koristimo podatke iz 2011. godine u projektima", naveo je premijer.

Upitan da li to što nije u sporazumu naveden datum, znači da je održavanje popisa podložno odgađanju, Spajić je odgovorio:

"Otvoreno sam pitao opoziciju da li je datum kao datum problem. Rekli su da nije. Problem su uslovi koji se moraju ispuniti".

Kazao je i da datum održavanje popisa (30. novembar - 15. decembar) ostaje isti i da je to u nadležnosti izvršne vlasti.

"Bilo je konstruktivnih predloga od strane opozicije. Mislim da je ovako inkluzivan pristup stvarima doveo do toga da podignemo kvalitet popisa i procesa rada. Treba relaksirati Monstat političkih pritisaka. Ponosni smo na rad Monstata, rade sjajan posao u jako teškim uslovima".

Spajić je rekao i da još nijesu dobili zvaničan odgovor opozicije.

"Ali očekujemo da bude pozitivan. Ne bih da prejudiciram, ali to je moj lični utisak", rekao je Spajić.

Bonus video: