Izmjene Zakona o popisu poslate Skupštini

Popis stanovništva trebalo je da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je Vlada Milojka Spajića odmah po izboru odgodila za period od 30. novembra do 15. decembra

10342 pregleda 29 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Parlamentarna većina predala je danas Skupštini Crne Gore izmjene i dopune Zakon o popisu stanovništva.

Popis stanovništva trebalo je da se održi od 1. do 15. novembra, ali ga je Vlada Milojka Spajića odmah po izboru odgodila za period od 30. novembra do 15. decembra.

Odluka je uslijedila nakon što je dio opozicije (predvođen DPS-om) i nacionalnih savjeta to tražio, poručujući da trenutno nema uslova za sprovođenje popisivanja jer nije, između ostalog, obezbijeđena kontrola procesa. Neke od stranaka najavljivale su i bojkot, opstruirajući rad popisnih komisija na čijem su čelu njihovi predstavnici.

Spajić je s opozicijom, vijećima i civilnim sektorom razgovarao o popisu više puta u protekle dvije sedmice.

Izmijenjen je član 2 Zakona koji se odnosi na datum popisa, pe će, u skladu sa ranijom odlukom Vlade, popis biti održan od 30. novembra do 15. decembra, ali sa mogućnošću produženja za 15 dana.

U predloženim izmjenama je navedeno da u slučaju da popis nije moguće sprovesti u navedenom periodu zbog vremenskih nepogoda, nedovoljnog broja popisivača ili drugih opravdanih okolnosti, „na predlog direktora Uprave za statistiku, Vlada može da donese odluku o produženju popisa do 15 dana“.

"Referentni momenat popisa je 31. oktobar 2023. godine u 24 časa“, piše u Predlogu izmjena.

U članu 13, koji se odnosi na poslove Uprave statistiku, dodaje se član koji se odnosi na utvrđivanje procedure kojom se omogućava kontrola unešenih podataka.

Dodaju se i dva člana koji se odnose na softver za porvjeru podataka i kotrolu unijetih podataka.

"Radi provjere podataka prikupljenih tokom sprovođenja popisa, a koji se odnose na pitanja o: nacionalnoj, odnosno etičkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku, jeziku kojim lice uobičajeno govori, uspostavlja se softver", piše u predlogu.

Kako se dodaje, radi uspostavljanja softvera kao i revizije koda tog softvera Vlada će formirati Komisiju čiji su poslovi: priprema specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izradu softverskog rješenja za provjeru podataka; priprema specifikacije za raspisvanje javnog poziva za izbor IT kompanije za reviziju koda softvera iz države članice EU; praćenje sprovođenja tenderske procedure javne nabavke za odabir kompanije za izradu softverskog rješenja; praćenje sprovođenja tenderske procedure javne nabavke za izbor IT kompanije za reviziju koda softvera; praćenje implementacije samog softvera za provjeru podataka.

Predloženo je da građani izvrše kontrolu popisanih podataka, ali samo onih koji se odnose na pitanja o nacionalnoj, odnosno etičkoj pripadnosti, vjeri, maternjem jeziku, jeziku kojim lice uobičajeno govori, a nakon završenog unosa podataka iz popisa.

Podzakonska akta biće donijeta u roku od deset dana od stupanja na snagu izmjena Zakona, piše u Predlogu.

"Za spovođenje ovog zakona potrebno je izdvojiti dodatna finansijska sredstva iz budžeta za potrebe izrade softvera za provjeru podataka prikupljenih tokom sprovođenja popisa“, piše u Predlogu, ali iznos iz budžeta koji treba dodatno izdvojiti nije naveden.

Bonus video: