Odović: Stanje na terenu i u papirima se nisu poklapali, zabrana gradnje hotela donijeta za dobrobit građana Podgorice

"Radićemo na svakom suzbijanju nelegalne gradnje i preispitati sve projekte koji su u toku, a gdje se na osnovu prijava moglo zaključiti da ima neregularnosti", rekao je Odović

10722 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Ana Burić
Foto: Ana Burić

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović rekao je da je Rješenje o zabrani kompaniji DOO "Šajo" da gradi hotel na obodu kružnog toka, koji razdvaja Blok V i VI donijeto za dobrobit stanovnika Podgorice i poboljšanja prostornih planskih dokumenata.

Odović je na pres konferenciji nakon sjednice Vlade rekao da je situacija na terenu bila jasna, i da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da stanje na papiru i stanje na terenu ne odgovaraju jedno drugom.

"Imamo kružni tok koji ima upotrebnu dozvolu. Investitoru je bilo dato da gradi hotel ne vodeći se računa da je sama parcela umanjena, kao ni o koeficijentu izgrađenosti. Zbog toga je ovo rješenje donijeto. Ovaj primjer glasno govori da su nam potrebne bolji i ažurniji podaci u svim registrima nepokretnosti koje nemamo", rekao je Odović.

Poručio je da će upravo ažurni i tačni podaci biti glavni cilj.

"Radićemo na svakom suzbijanju nelegalne gradnje i preispitati sve projekte koji su u toku, a gdje se na osnovu prijava moglo zaključiti da ima neregularnosti", rekao je Odović.

Na pitanje da li je bilo nezakonitosti u dobijanju dozvole za gradnju, i da li će zbog toga podnijeti neke krivične prijave Odović odgovara:

to se tiče mog resora političkih obračuna neće biti. Ovdje smo da radimo za dobrobit svih. Ne interesuje nas koja je kompanija bliska kojoj partiji. U ovom slučaju nije bio u redu koeficijent izgrađenosti, nije se poklapalo ono što je predviđeno planskim dokumentima i ono što je u papirima o gradnji. Kao ministar se nemam pravo baviti sudskom vlašću. Ako u toku mog rada naiđemo na neke zloupotrebe službenog položaja ili koruptivne radnje kao sto pretpostavljam da ih je bilo, procesuiraćemo", rekao je Odović.

Istakao je da oni nisu odabrali ovaj slučaj, već da se on "sam izabrao".

"Ako imate slučaj da neko na obodu kružnog toga u Glavnom gradu hoće da gradi hotel, mislim da je i mojoj pokojnoj babi jasno da tu nešto nije u redu. Ovdje je, morate priznati, flagrantno i očigledno bilo da nešto nije u redu", kazao je Odović.

Minista je rekao da je registar džavne imovine prioritet Vlade.

"Mi prije svega u katastru moramo znati šta je čije, pa šta je i državno da bismo sredili registre. Kako sam čuo postojao je registar u eksel tabelama. Već sam imao sastanke gdje ćemo vidjeti da li možemo iz grantova ili uz neku kreditnu pomoć obezbijediti da se jedan savremeni registar kreira. Njegova izrada mora ići fazno. Sadržao bi strujne, vodne i kanalizacijske vodove", naveo je Odović.

Rekao je i da prostorni plan neće biti povučen, jer je u njega uloženo mnogo truda i rada.

"Da li je on ugrubo urađen, da li je to lista lijepih želja, u to nećemo ulaziti. Slijedi javna rasprava, svi će moci da kažu šta u njemu treba poboljšati".

Pozvao je stručnu javnost da se oglasi i učestvuje u javnom raspravi koja će početi do kraja godine, kada sve opštine daju svoju saglasnot.

Usvajanje nacrta čekaće kraj popisa zbog aktuelnih podataka

"Upravo zato popis se neće odlagati. Tako da da, sačekaćemo", zaključio je Odović.

Bonus video: