Živković: Sporazum prihvatljiv, nećemo učestvovati u popisu dok se ne ispune svi zahtjevi

Živković je rekao da je premijer prihvatio sve uslove opozicije, ali ocijenio da je upitno da li se ti zahtjevi mogu "do kraja sprovesti u ovih 15 dana"

51344 pregleda 80 reakcija 65 komentar(a)
Foto: Ana Burić
Foto: Ana Burić

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da ta stranka neće učestvovati u popisu stanovništva dok se ne ispune svi uslovi i zahtjevi iz sporazuma.

Jasno je i potvrđuje se tačnim teza da država Crna Gora nije bila spremna za održavanje popisa, kao i da je vlada Dritana Abazović planom da se popis održi pripremala popisnu prevaru. Vlada Abazovića je imala za cilj namjeru da isporuči rezultate popisa tako što bismo imali novo nacionalno prebrojavanje. Potvrdila se i teza da je neophodno odložiti popis zbog neispunjenosti uslova i osnovnih kontrolnih mehanizama koje je opozicija imala 2011. To pokazuje i volja (predsjednika Vlade) Milojka Spajića da se odloži popis i otvori dijalog", rekao je Živković na pres konferenciji DPS-a.

Kazao je da je premijer prihvatio sve uslove koje je opozicija tražila.

"Radi se o zahtjevima koji su unaprijeđeni u odnosu na one iz 2011- i jasno je da, ukoliko budu ispunjeni, treba da obezbijede kontrolni paket mjera koji će obezbijediti tačne i relevantne podatke. Da je bilo pameti i mudrosti u prethodnom periodu, lako bismo došli do dogovora", naveo je Živković.

Ocijenio je da je upitno da li se zahtjevi mogu do kraja sprovesti u ovih 15 dana.

"Kao što vidite, u sporazumu nema vremenskog određenja kada će se popis održati. Mi u popisu nećemo učestvovati dok god se ne ispuni posljednji uslov i zahtjev iz sporazuma. Nemoguće je sprovesti popis bez ovih uslova. Ako opet ne bude dovoljan broj popisivača, neće biti moguće organizovati popis", istakao je v. d. predsjednik DPS-a.

Živković je, na pitanje "Vijesti" da li je sporazum prihvatljiv odgovorio potvrdno, rekavši da je to sve ono što su tražili. Na pitanje kad će odgovoriti zvanično premijeru, rekao je da je ovo jedan vid odgovora.

Bonus video: