Vlada o izvještaju EK: Najveći prioritet imenovanje preostalih nosilaca pravosudnih funkcija

Vlada je izrazila očekivanje da će sve tri grane vlasti "pokazati potreban nivo odgovornosti i pojačanu fokusiranost na pitanja iz evropske agende"

4123 pregleda 0 komentar(a)
Premijer Milojko Spajić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Premijer Milojko Spajić, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Vlada je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, usvojila Informaciju – Presjek Izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori za 2023. godinu.

U Informaciji je ocijenjeno da Izvještaj pruža objektivan prikaz stanja i ostvarenih rezultata koji će poslužiti kao smjernica za dalje unapređenje stanja i nastavak reformskih aktivnosti, te da će s dužnom pažnjom biti sagledani nalazi, kako bi se u predstojećem periodu pripremio sveobuhvatni Akcioni plan za adresiranje svih preporuka.

"Ističe se da je Vlada svjesna značaja političkog momenta, kako na nacionalnom nivou, tako i na evropskom planu, te da će uložiti maksimalne napore kako bi Crna Gora iskoristila šansu i napravila iskorak na evropskom putu sada, kada se politika proširenja vratila u fokus EK i država članica", saopštila je Vlada.

U Informaciji se konstatuje da je formiranjem nove Vlade uspostavljena institucionalna stabilnost na nivou izvršne vlasti, ali da, međutim, ostaje da se dodatno konsoliduje sudska grana vlasti i intenzivira rad Skupštine.

"U tom smislu, prioritet svih prioriteta je imenovanje preostalih nosilaca pravosudnih funkcija – kako u kontekstu ispunjenja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, tako i u pogledu stvaranja uslova za zatvaranje novih poglavlja", dodaje se.

S tim u vezi, kako se navodi, Vlada je izrazila očekivanje da će sve tri grane vlasti pokazati potreban nivo odgovornosti i pojačanu fokusiranost na pitanja iz evropske agende.

"U Izvještaju EK, konstatovana je identična opšta spremnost u svim oblastima, kao što je to bio slučaj u prošlogodišnjem dokumentu: nije bilo napretka, ali ni nazadovanja kada je u pitanju opšta spremnost u oblastima koje su predmet Izvještaja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: