"Evropske i evroatlanske integracije apsolutni prioritet"

Ministar unutrašnjih poslova razgovarao sa ambasadorkom SAD

2841 pregleda 2 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović razgovarao je sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke i tom prilikom su se, kako je saopštio MUP, saglasili da su evropske integracije i NATO partnerstvo osovina dalje budućnosti Crne Gore.

Takođe, poruka sa sastanka je i da je najbliža saradnja u sektoru bezbjednosti pokazatelj snažnog partnerstva Crne Gore i SAD.

Šaranović je, uz zahvalnost ambasadorki Rajzing Rajnke i Ambasadi SAD na dosadašnjoj dobroj saradnji, izrazio uvjerenje da će u narednom periodu saradnja biti dodatno osnažena, posebno u odnosu na "izazove koji proističu iz implementacije ključnih ciljeva" koje je "postavio u prvim danima nakon imenovanja".

“U ambicioznim, ali ostvarljivim ciljevima koje smo zacrtali, snažno se tretiraju uočeni nedostaci sa strategijama za njihovo otklanjanje. Vjerujem da će predan rad, uz korišćenje najboljih praksi država članica Evropske unije i SAD-a, rezultirati vidljivim napretkom na planu odlučnog suočavanja sa bezbjednosnim izazovima, te da ćemo biti institucija prepoznata po punoj rezistentnosti na kriminal i korupciju u svojim redovima”, kazao je ministar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će, kako je saopšteno, sve svoje kapacitete usmjeriti na ispunjavanje obaveza koje proizilaze iz pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom, jer su "evropske i evroatlanske integracije apsolutni prioriteti kako Ministarstva, tako i Vlade". "Uporedo sa tim, aktuelni trenutak i bliža budućnost značiće posvećenost podizanju kadrovskih i tehnoloških kapaciteta Uprave policije do nivoa potrebnog za najefikasniju borbu protiv svih vidova kriminaliteta, sa fokusom na organizovani kriminal", dodaje se u saopštenju.

Ambasadorka SAD je, dodaju iz MUP-a, naglasila da je važno da nova Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova ispoštuju obaveze definisane u programu Vlade i unaprijede reforme, prije svega u oblasti vladavine prava, neophodne za integraciju Crne Gore u EU. “SAD će pomoći u jačanju crnogorskih institucija u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i jačanju vladavine prava kako bismo podržali napore Crne Gore da ostvari svoje težnje ka EU i ostane pouzdan saveznik u NATO-u,” kazala je ona.

Bonus video: