Ivanović - Odobesku: Crna Gora je dio evropske porodice, Rumunija partner i saveznik

Ministar vanjskih poslova se sastao sa šeficom diplomatije Rumunije Luminicom Teodorom Odobesku

4107 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Crna Gora je dio evropske porodice, a Rumunija će nastaviti da podržava reformske procese koji za cilj imaju da Crnu Gori približe punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, poručeno je sa sastanka ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića sa ministarkom vanjskih poslova Rumunije Luminicom Teodorom Odobesku, koja danas boravi u posjeti Crnoj Gori.

„Rumunija je važan prijatelj i saveznik Crne Gore, koji se snažno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Veoma cijenimo podršku principu napredovanja ka EU zasnovanom na individualnim zaslugama, kao i podršku Rumunije inicijativi o postepenoj integraciji zemalja kandidata“, kazao je ministar, kako je saopšteno iz MVP-a.

Podsjetio je da je zvaničnicima EU i zemljama kandidatima predložio da se Crnoj Gori dodijeli status posmatrača u Savjetu za vanjske poslove (FAC), vodeći se našom stoprocentnom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Iv odo
foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Upoznao je sagovornicu sa prioritetima spoljnopolitičkog djelovanja nove Vlade, istakavši da današnja posjeta, kao i prethodni susreti visokih zvaničnika, daje „dodatan impuls jačanju prijateljstva naše dvije države i crnogorskog i rumunskog naroda“.

Odobesku je kazala da je mjesto Crne Gore u Evropskoj uniji i da „Rumunija jeste i nastaviće da bude podržvalac i zagovornik politike proširenja EU“.

Prema njenim riječima, postoji realna šansa da Crna Gora, sprovođenjem reformi u ključnim oblastima, napravi iskorak na svom evropskom putu, ocijenivši da će svaki napredak biti dobra vijest i za EU i sve zemlje članice.

„U Evropskoj uniji imate prijatelje“ kazala je ministarka, istakavši da institucionalna reforma unutar EU može da se odvija paralelno sa proširenjem.

„Iako se nekada suočavamo sa brojnim izazovima, članstvo u Evropskoj uniji, vrijedi svakog napora u integracionom procesu“, zaključila je Odobesku.

Tokom današnjeg sastanka je zajednički ocijenjeno da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje u brojnim oblastima, naročito ekonomiji, turizmu, zdravstvu, kulturi i obrazovanju, što će biti prioritet bilateralnih kontakata u narednom periodu.

Bonus video: