Milatović: Svijetu šaljemo poruku da je Zapadni Balkan region koji sarađuje

Predsjednik Crne Gore na sajmu vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" u Beogradu

10260 pregleda 10 komentar(a)
Foto: twitter.com/JakovMilatovic
Foto: twitter.com/JakovMilatovic

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je večeras, na svečanom otvaranju sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" u Beogradu, da se tom manifestacijom ostatku svijeta šalje poruka da je region Zapadnog Balkana region koji međusobno sarađuje i koji tom zajedničkom saradnjom probija daleka tržišta.

"Želim da se zahvalim predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pozivu da večeras predstavljam jednu malu, ali suncem obasjanu mediteransku zemlju koja je ponosna na svoje vino. Balkan je najlepši kada je otvoren. Mislim da je način ovakve međusobne saradnje prava stvar", istakao je Milatović, kako prenosi Tanjug.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije u razgovoru s Milatovićem istakao da je prisutno oko četrdeset izlagača iz Crne Gore, što je "veliki broj za zemlju te veličine".

„Prošli put su napravili odličnu promociju svog vina Nota, to je dobro vino. Ponosan sam na srpska vina koja najbrže napreduju. I crnogorska vina dobro napreduju. Na tržištu automobila možeš da prevariš, ali kod vina ne“, istakao je Vučić.

Milatović je rekao da i Crna Gora bilježi napredak u vinarstvu zahvaljujući malim vinarijama, ali da su ipak „Plantaže 13. jul“ najveće bogatstvo Crne Gore u tom sektoru.

„Vino nas spaja bez obzira na neke sitne razlike. Čestitam Vučiću na jednoj sjajnoj ideji i dobroj organizaciji, a da li će se neka regionalna integracija zvati Otvoreni Balkan ili Berlinski proces je manje važno. Važno je da sarađujemo i to je najvažnija poruka“, naglasio je Milatović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na otvaranju sajma da je to projekat mira i da prosperitetan i stabilan Balkan čini tržište od 20 miliona potrošača, prenosi N1.

Rama: Prisustvo Milatovića pokazuje značaj sajma koji je korak ka napretku

Vučić je naveo da će ugovor o slobodnoj trgovini Srbije sa Kinom omogućiti postepeno smanjenje carina na vino i rakije za proizvođače iz Srbije i dodao da će vidjeti šta Srbija može da uradi po pitanju izvoza u Kinu za partnerske zemlje.

Na Sajmu će se predstaviti 260 izlagača iz Srbije, 74 iz Sjeverne Makedonije i 21 iz Albanije.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski kazao je da su rezultati Inicijative Otvoreni Balkan vidljive i da je trgovinska razmjena između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije povećana za 25 odsto, a naveo je da je trgovinska razmjena sa Srbijom veća od 1,1 milijarde eura, što je povećanje od 50 odsto. On je rekao da ga raduje to što se Sajam vina širi i što ove godine ima više od 600 izlagača, poručivši da je snaga u zajedništvu.

Premijer Albanije Edi Rama obratio se video porukom i rekao je da prisustvo Milatovića pokazuje značaj sajma koji je korak ka napretku. Rama je dodao da je ovaj region naučio da podjele iz prošlosti mogu da ometaju sadašnjost i budućnost i da budućnost Zapadnog Balkana mora da bude značajno drugačija od prošlosti, jer su zemlje u regionu stvorene da postoje jedna pored druge i da ih treba transformisati za nove generacije, prenosi N1.

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozvao je sve da sačuvaju propusnicu za ovaj Sajam i da se sjete da je to bila "propusnica za bogatiji, srećniji, inovativniji i kreativniji Zapadni Balkan."

Sa njima su na bini u čast otvaranja Sajma nazdravili i premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

O "Vijestima", N1...

Novinarka Žaklina Tatalović je objavila video na kojem se vidi da je Vučić nudi vinom, što je ona odbila, rekavši da ne pije vino i da je na događaj došla poslom.

"Ovo je stalno pomalo tenzija između N1 i predsjednika", rekao je Milatović.

"Pa si ti došao da nam glumiš Unprofor, je li", odgovorio je Vučić.

Milatović je pitao hoće li da se "zamijene za mjesta".

"Nećemo da se mijenjamo, nemam ja problem, nije to između N1, to je kao između 'Vijesti' i mene, pošto uvijek ista grupa, nije to do nje ili njih", rekao je Vučić.

Na drugom snimku, koji je objavio Tanjug, Milatović pita Vučića otkud zna toliko o vinu.

"To mi je jedini hobi, to i što volim košarku", rekao je Vučić, na šta je Milatović kazao da je "nevjerovatno" koliko Vučić puno zna o tom piću.

Portparol Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić ocijenio je u oajvi na mreži Iks da je Milatović na tom snimku pokazao poniznost "pred gazdom Vučićem" i nazvao ga marionetom.

Milatović je na Instagramu objavio video sa Vučićem i Kovačevskim. "Neka živi prijateljstvo između Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije", napisao je.

Bonus video: