Davidović i Mićunović na crnoj listi SAD

Mićunović je decenijama vodeća figura u organizovanom kriminalu, Davidović pere novac za kriminalne grupe, navode Amerikanci

24354 pregleda 42 reakcija 24 komentar(a)
Miodrag Davidović, Foto: Luka Zekovic
Miodrag Davidović, Foto: Luka Zekovic

Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su juče sankcije crnogorskim državljanima Miodragu Daki Davidoviću i Branislavu Branu Mićunoviću, zbog, kako je navedeno, povezanosti sa kriminalom i zlonamjernim uticajem Rusije u regionu.

Njih je na listu sankcionisanih dodala Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD, uz još osam osoba iz Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Sjeverne Makedonije i više kompanija.

Sankcije podrazumijevaju blokadu njihove kompletne imovine u Americi ili one koju kontrolišu njima bliske osobe u toj državi.

Mićunović i Davidović nisu odgovarali na pozive “Vijesti” tim povodom.

U obrazloženju odluke, navodi se da je Mićunović decenijama vodeća figura u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, što se datira još od vremena bivše Jugoslavije.

“Najpoznatiji je po ilegalnom švercu cigareta koji je korumpirao i podrivao nezavisnost demokratskih institucija Crne Gore”, piše u saopštenju.

Mićunović terete da je sa nekom od vlada na zapadnom Balkanu i sadašnjim ili bivšim vladinim zvaničnikom, učestvovao u koruptivnim radnjama.

“Mićunović je označen... za odgovornost ili saučesništvo, ili direktno ili indirektno angažovanje u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjim ili bivšim zvaničnikom vlade na bilo kom nivou vlasti na zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe, ili podmićivanje”, piše u odluci OFAC-a.

Mićunović
Mićunovićfoto: Luka Zeković

Taj Nikšićanin bio je optužen za ubistvo sugrađanina Radovana Kovačevića u oktobru 2000. godine, ali je 2007. godine pravosnažno oslobođen optužbe, jer ga niko od onih sa mjesta događaja nije identifikovao kao osobu koja je pucala.

Mićunović je bio i jedan od optuženih u Bariju za šverc cigareta tokom devedesetih godina, ali je postupak pred tamošnjim sudom obustavljen zbog zastare.

Istragom je bilo obuhvaćeno petnaestak osoba iz Crne Gore i Italije, a među njima i tadašnji premijer Milo Đukanović. Svi su kasnije, i zbog formalnih razloga, oslobođeni optužbi.

Mićunović je suvlasnik i vlasnik više kompanija iz oblasti kockarskog i građevinskog biznisa u Crnoj Gori.

Nafta, cigarete, oružje...

U odluci SAD za Davidovića piše da decenijama pere novac za kriminalne grupe, jačajući svoj uticaj i “oblikujući svoje kriminalno preduzeće koje se bavi švercom cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori”.

“Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su napore Rusije da kompromituje nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje, uključujući napore da utiču na rezultate izbora”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je umiješan u skandal koji je doveo do hapšenja Dragija Raškovskog, generalnog sekretara vlade Sjeverne Makedonije, ključnog saradnika bivšeg premijera Zorana Zaeva.

Navodno, Raškovski je primio mito od Davidovića kako bi imao sastanak sa premijerom Zaevom radi promovisanja poslovnih interesa Davidovića. Od 1991. do 1992. Davidović je bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) u BiH.

I on je krajem devedesetih bio sumnjičen za šverc cigareta, ali optužbe nikada nisu dokazane. Hapšen je 1997. zbog navodnih malverzacija u trgovini sa Duvanskim kombinatom, ali do suđenja nije došlo jer ga je 1998. godine pomilovao nekadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović s kojim je bio u kumovskim vezama.

Davidović je vlasnik firme “Neksan” i jedan od najvećih donatora Srpske pravoslavne crkve zbog čega je dobio više odlikovanja. Upravljao je Željezarom u Nikšiću dva puta, nakon što su fabriku napusitili ruski investitori.

Posljednjih godina uglavnom je živio u Beogradu odakle je vodio poslove.

Na njega je pokušan atentat 2019. godine. Dok je sjedio u društvu sa tadašnjim episkopom, a danas mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem Davidović je pogođen iz snajpera u baru hotela “Crown Plaza” u Beogradu. Davidović je zadobio povredu šake, a atentator nikada nije otkriven.

Uoči lokalnih izbora u Nikšiću 2021, oformio je Narodni pokret sa kojim je uzeo jedan mandat u lokalnom parlamentu.

Na crnoj listi SAD su i Savo Cvijetinović, Petar Đokić i Duško Perović iz BiH, Nenad Popović i Miša Vacić iz Srbije, kao i Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Sjeverne Makedonije. B. Ma.

Mićunović u dokumentu SOCTA tek prošle godine

Uprkos višegodišnjem dovođenju u vezu sa kriminalom, Mićunović je tek u posljednjoj Procjeni opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA), usvojenoj u martu 2022. godine, evidentiran kao dio crnogorskog kriminalnog miljea.

U tajnom dijelu tog dokumenta piše da su bezbjednosne službe utvrdile da Mićunovićeva kriminalna grupa direktno sarađuje sa kriminalnim klanom Vuka Vulevića, a da taj Beranac svoje poslove dalje širi na još devet uticajnih kriminalaca iz Nikšića, Bara, Podgorice i Berana.

Osim imena, ličnih podataka i fotografije Nikšićanina koji godinama slovi za najvažnijeg igrača u crnogorskom podzemlju, objašnjeni su i njegovi kontakti i saradnja sa klanom Beranca. dokument SOCTA je izradio Međuresorski operativni tim u kom su predstavnici organa obavještajno-bezbjednosnog sektora i Tužilaštva.

Bonus video: