Bečić: Cilj su institucije u kojima niko nije politički vječan

Potpredsjednik učestvovao na konferenciji „Da li će nova Vlada sprovoditi bolju politiku otvorenosti“ koju je organizovao CDT

2788 pregleda 5 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Uz smjenjivost vlasti svi u Crnoj Gori su svjesni da nisu politički vječni i cilj je da dođemo do nivoa da imamo jake institucije u kojima su svi politički prolazni, poručio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić sa konferencije „Da li će nova Vlada sprovoditi bolju politiku otvorenosti“ koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Kako je saopštila ta NVO, programska direktorica CDT-a Milica Kovačević rekla je da Vlada Crne Gore mora još uvijek dosta da radi na polju transparentnosti. „Mi smo na po otvorenosti na trećem mjestu iza Vlade Sjeverne Makedonije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, naša ministarstva su na trećem mjestu, organi uprave na drugom“, kazala je ona, predstavljajući istraživanje otvorenosti vlasti koje je radio CDT.

„Otvorenost se smanjuje ka nižim nivoima a to bii trebalo da bude suprotno, jer bi organi uprave trebalo da budu dostupniji građanima. Nemamo krovnu politiku otvorenosti i strateški pristup, tome nije pomogla ni politička nestabilnost. Puno zavisi od volje menadžera. Šest godina čekamo unapređenje Zakona o Slobodnom pristupu informacijama, tri vlade su obećale nevladinim organizacijama da će unaprijediti zakon, to se nije desilo“, rekla je Kovačević.

Bečić je, osvrćući se na to što je Skupština Crne Gore i dalje najotvorenija u regionu, rekao da je parlament predstavnički dom građana i dom svih partija, da se, dok je bio na čelu Skupštine, zalagao za punu transparentnost.

„Smatram da je ona put ka većoj kontroli, a kontrola put ka povjerenju. Svako ko nema razloga da strahuje, ko je radio savjesno može da nam bude partner u poboljšanju transparentnosti. Zalagaću se da unapređujemo transparentnost. Uz smjenjivost vlasti, sad je svako svjestan da niko nije politički vječan, neki mnogo brže nego što se nadaju, uz značaj transparentnosti, naš je cilj da dođemo do nivoa da imamo jake institucije gdje će svaka vlast čuvati institucionalnu memoriju, gdje neće nikoga intersovati ko je koje vjere, nacije ili partije, gdje će se oni na vrhu smjenjivati. Ja se borim za Crnu Goru jakih instuticija gdje smo svi politički prolazni, kada to dovedemo do onoga što su evropski standardi nema zime za Crnu Goru“, dodao je Bečić.

On je naveo, kako je saopštio CDT, da nijedan element koalicionog sporazuma partija koje su formirale Vladu "ne tangira to da poslanici u Skupštini odlučuju samostalno". To je kazao odgovarajući na pitanje da li bi političko tijelo koje bi odobravalo predloge zakona prije nego što iz Vlade dođu u Skupštinu, a o kojem se pisalo u medijima, umanjilo ulogu parlamenta.

Bečić je kazao da je moguće da je bilo zloupotrebe tim pitanjem u javnosti. „Prethodne tri godine je bilo i suprotnog pristupa, da imamo eksperimentalne vlade, složiću se da je bilo eksperimenata, da je političku nestabilnost definisalo to što nije jasno uspostavljen odnos između Vlade i parlamenta. Ja sam zagovarao da treba da dobijemo jaku i ozbiljnu političku vladu i stabilnu većinu, tome mora da prethodi dogovor. Dobro je kad se on stavi na papir da se definišu ciljevi, poput spoljnopolitičkih, tako i unutrašnjih pitanja koje je tangirao sporazum“, kazao je Bečić komentarišući koalicioni sporazum.

„On treba da stvori pretpostavku za kompaktan rad jedne političke cjeline. Upravo na bazi iskustava iz ove tri godine gdje se zamjeralo da je jedan od zanačajnih razloga političke nestabilnosti to što nemamo jasan politički račun, naravno, dozvoljen, demokratski i na bazi rezultata. To je bio motiv da se definiše ono što je postojalo u svim izbornim procesima u svim zemljama, da se zna kako funkcioniše ta većina, oko čega se dogovorila i kako će primjena funkcionisati. Nijedan element sporazuma ne tangira to da poslanici ne odlučuju samostalno, naravno da odlučuju samostalno, ali postoje određeni magistralni pravci“, rekao je potpredsjednik Vlade.

„Isti ti poslanici i mi smo se kandidovali na izborima istupili, članovi smo političkih struktura, prihvatili smo statute tih organizacija, to nije ništa nekompatibilno, radi se o potrebi da imamo sinhronizaciju u dijelu da se šefovi poslaničkih grupa parlamentarne većine, kada je to potreba, dogovaraju i sinhronizuju aktivnosti“, rekao je Bečić.

Upitan da li se kontrolom predloga zakona sprječava formiranje neke druge većine ua parlamentu, za neke druge stvari, i da li može zaustaviti nešto što ima širu podršku u parlamentu, Bečić je rekao da kada dođu reformski predlozi neće biti problema da se ispruži ruka.

„Kada nešto bude reformski siugran sam da u ovoj parlamentarnoj većini neće biti problema da se ispruži ruka. Evo pokušavamo to i ovih 20 dana da bi stabilizovali društveno-političku scenu, da bi pokazali drugačiji obrazac ponašanja i poslali poruku drugim političkim strukturama – svi smo prolazni hadje da damo svi doprinos iz svog ugla, ovo su ipak dobra koja su iznad partijskih interesa“, kazao je on.

Komentarišući to što se sjednice Vlade više ne prenose, Bečić je kazao da su postojali primjeri da su se neki dokumenti označavali stepenom tajnosti i da javnost nije bila upoznata sa takvim stvarima, iako se prenošenje sjednica smatralo otvorenošću. „Tako se sadašnji pristup ne može smatrati zatvorenošću. Pokazalo se da vrlo često članovi Vlade koriste tu mogućnost za kreiranje političkih platformi i ostvarivanje političkih poena što može da dovede do manjka funkcionalnosti. Svi akti o kojima se odlučuje su na sajtu, odmah nakon sjednice su konferencija za medije gdje premijer odgovara na sva moguća pitanja“, poručio je on.

Govoreći o popisu, Bečić je rekao da je specifično nasljeđe koje je zateklo ovu Vladu. „Ali se pokazala širina i spremnost da se prihvate svi kontrolni mehanizmi. Ja sam pristalica teze da je dogovor najbolje rješenje, ako obje strane žele da dođu do rješenja“, rekao je Bečić i dodao da je stepen kontrole u ovom procesu značajno veći nego 2011.

„To jeste istinski statistički proces. Ja sam uvijek za transparentnost i za kontrolu, da predstavnici opozicije i nacionalnih manjina budu uključeni i na lokalnom nivou. Najveća inovacija je softver, koji će se izrađivati uz aktivnu kontrolu opozicije, da sjutra svi imaju mogućnost, i građani, da svaki za minut posla provjeri da li ona popisnica koja mu je ostala odgovara onome što je u sistemu. Potpuna kontrola, nema tenzija, statistički proces, nek se svako izjašnjava kako hoće“, zaključio je Bečić.

Bonus video: