Ivanović sa ambasadorima Brazila, Francuske i otpravnikom poslova Španije: Jačati bilateralne odnose

"Postoji prostor za nove inicijative u brojnim oblastima, naročito turizmu, kulturi, nauci i tehnologiji"

3570 pregleda 0 komentar(a)
Ivanović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Ivanović, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović razgovarao je danas, u odvojenim sastancima, sa ambasadorima Brazila i Francuske, kao i sa otpravnikom poslova Španije u Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi u saopštenju, tokom susreta sa ambasadorom Brazila na nerezidentnoj osnovi Žozeom Maurom da Fonseka Kostom Koutom konstatovano je da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski, uz saglasnost o važnosti dinamiziranja bilateralne saradnje.

Ivanović i Kosta Kouto
Ivanović i Kosta Koutofoto: Ministarstvo spoljnih poslova

"Postoji prostor za nove inicijative u brojnim oblastima, naročito turizmu, kulturi, nauci i tehnologiji“, kazao je Ivanović.

Istovremeno je iskazana obostrana zainteresovanost za intenziviranje političkih kontakata, kao i saradnje dva ministarstva vanjskih poslova, dodaje se.

"Na toj liniji, ambasador Kosta Kouto je ocijenio da će planirane političke konsultacije biti potvrda obostrane posvećenosti snaženju odnosa. U kontekstu jačanja uloge naše države u multilateralnim organizacijama, kao jednog od vanjskopolitičkih ciljeva nove Vlade, naglašena je konstruktivna uloga i uspješno djelovanje Brazila u različitim multilateralnim formatima", piše u saopštenju.

U razgovoru sa ambasadorkom Francuske An Mari Maske Ivanović je predstavio prioritete u vanjskoj politici nove Vlade, ukazavši na posvećenost procesu integracije u EU.

Ivanović i Mari Maske
Ivanović i Mari Maskefoto: Ministarstvo spoljnih poslova

"Vjerujemo da ćemo uz sveobuhvatan i ozbiljan pristup reformskim procesima, prvenstveno u poglavljima koja se tiču vladavine prava, uspjeti da napravimo značajan iskorak, što će podstaći dinamiku pregovaračkog procesa i ubrzati naš evropski put“ istakao je on.

Maske je kazala da je "jasna evropska orjentacija 44. Vlade pozitivan znak", poželjela je uspjeh sprovođenju agende reformi, te naglasila spremnost Francuske da nastavi da pruža podršku Crnoj Gori, na političkom i ekspertskom nivou.

"Sastanak sa otpravnikom poslova Španije Manuelom Duranom bio je prilika da se ukaže na veoma dobru bilateralnu saradnju, ojačanu savezništvom u NATO-u. Tokom razgovora je bilo riječi o predstojećem sastanku Unije za Mediteran, a sagovornici su ukazali na važnu ulogu i doprinos ove platforme jačanju stabilnosti, sigurnosti i održivog razvoja euro-mediteranskoj regiji", navodi se.

Ivanović i Duran
Ivanović i Duranfoto: Ministarstvo spoljnih poslova

"Ministar Ivanović je kazao da Crna Gora cijeni podršku Španije evropskom putu Crne Gore, ukazavši na prioritete i posvećenost ispunjavanju obaveza sa evropske agende. Duran je kazao da će Španija, kao prijatelj i saveznik, nastaviti da podržava politiku proširenja i dalji napredak Crne Gore ka punopravnom članstvu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: