Budva: Kriza produbljena, sjednica do kraja novembra

Predsjednici klubova odbornika u budvanskom parlamentu nisu juče dogovorili tačan datum zasjedanja. Ne zna se ni da li će se na dnevnom redu naći i izbor potpredsjednika Opštine

9697 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa jedne od ranijih sjednica SO Budva, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović nije juče odredio datum održavanja redovne sjednice lokalnog parlamenta na čijem dnevnom redu bi trebalo da se nađe nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu, od čijeg donošenja zavisi dalje funkcionisanje grada, koji se mjesecima nalazi u dubokoj krizi.

Jovanović je juče u svom kabinetu održao sastanak predsjednika klubova partija koje participiraju u budvanskom parlamentu, a iako se očekivalo da će biti predočen datum i dnevni red dugo očekivane sjednice, to se nije desilo.

Kako je “Vijestima” rečeno, Jovanović je kazao da će sjednica biti održana do kraja novembra, ali da se još ne zna da li će se na dnevnom redu naći i izbor potpredsjednika Opštine.

Nikola Jovanović
Nikola Jovanovićfoto: Vuk Lajović

Kolegijum je organizovan i u susretu svečane sjednice koja će biti održana povodom 22. novembra, Dana opštine, ali je ona više ceremonijalnog tipa, na kojoj se uobičajeno sumiraju rezultati rada lokalne uprave.

Zakazivanje redovne sjednice mora biti 15 dana uoči održavanja, ili će, po svoj prilici, sjednica biti zakazana po hitnom postupku, a to se mora uraditi tri dana uoči održavanja.

Sjednice parlamenta nijesu održavane puna tri mjeseca, koliko traje politička kriza nastala usljed rascjepa unutar nekadašnjeg Demokratskog fronta u Budvi. Ona je produbljena proteklih 20 dana, a uprkos tome što je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao da je kriza riješena, previranja u tom političkom savezu koji predvodi pritvoreni predsjednik Opštine Milo Božović i dalje ne jenjavaju.

Odbornici nikako da se dogovore oko izbora potpredsjednika, a predlog Božovića da to bude aktuelna direktorka Vodovoda Jasna Dokić nema potrebnu većinu od 17 odbornika.

Odbornici traže da se izaberu dva potpredsjednika, te oni sami predlažu imena kandidata od kojih bi navodno Božović trebalo da kaže ko bi to mogao još, pored Dokić, biti.

Ostaje da se vidi da li će ponovo doći do konsenzusa, kao što je to bilo ljetos, kada se poslije trvenja unutar ovog političkog bloka privremeno postigao dogovor da se održi sjednica, samo zbog kandidature Budve za Evropsku prijestonicu kulture.

Inače, niko od odbornika u DF-u nije protiv održavanja sjednice na čijem dnevnom redu bi bio rebalans. Naprotiv, oni sve vrijeme insistiraju da se ona što prije zakaže, jer postoje svi uslovi da taj dokument bude uvršten na dnevni red.

Usvajanje rebalansa je prijeko potrebno kako bi radnici mogli da prime novembarsku i decembarsku zaradu, ali i da Opština Budva konačno isplati pola miliona dosadašnjem korisniku Luke Budve na ime opreme i preuzme marinu, te je ustupi lokalnom Komunalnom preduzeću na upravljanje.

Bonus video: