Žene ministara na državnim poslovima

Zakon o moralnosti političkog života, koji je nedavno predložio francuski predsjednik Emanuel Makron, zabranjuje političarima da zapošljavaju članove svojih porodica. Zakon zabranjuje ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti da zapošljavaju vjenčane ili nevjenčane supružnike, roditelje i djecu pod prijetnjom kazne od tri godine zatvora i 45.000 eura
790 pregleda 16 komentar(a)
Duško Marković, Rafet Husović, Damir Šehović, Nikola Janović, Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Rafet Husović, Damir Šehović, Nikola Janović, Zoran Pažin, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.08.2017. 17:53h

Supruge većine članova Vlade rade u državnoj administraciji, iako Evropska komisija (EK) godinama ukazuje na problem političke protekcije i nepotizma u Crnoj Gori.

Prema izvještajima Agencije za sprječavanje korupcije, supruge šest članova kabineta Duška Markovića primaju plate u ustanovama čiji budžet određuje Vlada.

Podsjećajući da je Francuska nedavno usvojila zakon kojim se kažnjava zapošljavanje članova porodice političara, Damir Nikočević iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da je nerealno očekivati takav rez u Crnoj Gori.

“To bi značilo da bi se dobar dio visokih funkcionera morao suočiti sa gubitkom svog ili partnerovog posla, ili posla člana porodice. Kod nas ne postoji u praksi ni institut odgovornosti u vidu ostavke kada je jasno da je šteta po javni interes načinjena. Nije u dogledno vrijeme za očekivati da se mijenja sistem, koji se godinama stvarao i u kojem su zapošljavane generacije porodično-partijskih sljedbenika”, smatra Nikočević.

Zakon o moralnosti političkog života, koji je nedavno predložio francuski predsjednik Emanuel Makron, zabranjuje političarima da zapošljavaju članove svojih porodica. Zakon zabranjuje ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti da zapošljavaju vjenčane ili nevjenčane supružnike, roditelje i djecu pod prijetnjom kazne od tri godine zatvora i 45.000 eura.

Zakonom je posebno bio pogođen predsjednički kandidat desnice Fransoa Fijon, osumnjičen da je svojoj supruzi i djeci obezbijedio fiktivne poslove parlamentarnih saradnika. Nikočević smatra da je takav zakon nemoguće primijeniti u Crnoj Gori.

“Zakonsku inicijativu koju je Makron pokrenuo u francuskom parlamentu skoro je nemoguće preslikati na mala društva. Posebno na društva poput crnogorskog, u kojem su kumovsko-rođačke veze postale jače od profesionalnih referenci”, smatra on.

Sudeći po dosadašnjoj praksi, crnogorski političari se ne ustručavaju da zaposle članove porodice u državnoj službi. Tako supruga premijera Nata Marković radi u Agenciji za telekomunikacije, njegov sin Predrag bio je član Odbora direktora Montenegro eirlajnsa, dok je njegova kćerka Valentina u Centralnoj banci Crne Gore.

U Centralnoj banci radi i Sanra Dacić, kćerka potpredsjednika Vlade Rafeta Husovića, dok mu supruga Jasmina radi u Fondu PIO.

Nataša Pažin, supruga potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina, radi u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, dok je Ljiljana Simović, supruga potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Milutina Simovića zaposlena u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Supruga ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, Aida, zaposlena je kod Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, dok je Lejla Šehović, supruga ministra prosvete Damira Šehovića zaposlena u Radiodifuznom centru.

Fijon izgubio zbog supruge, Jelić napredovao nakon “Snimka”

Nikočević ističe da je praksa u Crnoj Gori pokazala da je nepotizam nekažnjiv. Za razliku od crnogorskog, smatra on, u demokratskim društvima političari gube politički rejting i položaj ukoliko su umiješani u afere.

“Kandidat Franosa Fijon je zbog afere sa suprugom izgubio skoro sigurni ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora, a u Crnoj Gori je bračni par Jelić godinama rukovodio Zavodom za zapošljavanje kao ključnim posrednikom između nezaposlenih građana i poslodavaca. Zoran Jelić nikad nije adekvatno procesuiran nakon afere “Snimak”, čak je i napredovao”, smatra on.

Iako navode da im supružnici primaju mjesečne nadoknade, ministri rada Kemal Purišić, zdravlja Kenan Hrapović, saobraćaja Osman Nurković, i ministarka bez portfelja Marija Gvozdenović nijesu dostavili podatke gdje su im partneri zaposleni.

Nikočević smatra da porodično zapošljavanje najviše šteti izgradnji institucija.

“Najveća opasnost po državu je da profesionalan kadar napusti javnu upravu razočaran odnosom prema njima, što se nerijetko i dešava”, smatra on.

Bonus video: