Gorčević - Vuić: Za Crnu Goru važno da ubrza tempo sprovođenja reformi i na djelu potvrdi posvećenost evropskom putu

"Ova Vlada je odlučna da ubrza reforme. Želimo da našim evropskim partnerima pokažemo da je Crna Gora kredibilan partner i država koja zaslužuje da zauzme mjesto u evropskoj porodici"

1935 pregleda 0 komentar(a)
Gorčević i Vuić, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Gorčević i Vuić, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčeević sastala se sa otpravnicom poslova Ambasade Mađarske u Crnoj Gori, Mirom Vuić, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

"Za Crnu Goru je važno da ubrza tempo sprovođenja reformi i na djelu potvrdi svoju posvećenost evropskom putu. To će se najbolje demonstrirati kroz ispunjenje preporuka iz Izvještaja Evropske komisije", zaključeno je na sastanku.

Kako se navodi u saopštenju, Gorčević je zahvalila na kontinuiranoj podršci koju Mađarka pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, naročito u dijelu pružanja ekspertize u više pregovaračkih oblasti.

"Informisala je otpravnicu poslova o planovima Vlade i Ministarstva evropskih poslova usmjerenim na ispunjenje preporuka iz Izvještaja EK i ubrzanje evropskog puta Crne Gore", dodaje se.

"Ova Vlada je odlučna da ubrza reforme. Želimo da našim evropskim partnerima pokažemo da je Crna Gora kredibilan partner i država koja zaslužuje da zauzme mjesto u evropskoj porodici. I još važnije za ovu Vladu je da, kroz istinske reforme, naši građani osjete opipljive rezultate i boljitak u svim sferama života jer je to suština ovog procesa transformacija našeg društva ka evropskim vrijednostima i standardima“, kazala je Gorčević.

"Otpravnica poslova Vuić je čestitala ministarki Gorčević stupanje na novu dužnost izrazivši očekivanje da će novoformirana Vlada i Ministarstvo evropskih poslova biti uspješni u sprovođenju reformi i finalizovati proces pristupanja EU. Ona je istakla da Crna Gora, i u narednom periodu, može da računa na snažnu podršku Mađarske, a posebno tokom predsjedavanja te države Savjetom EU u drugoj polovini 2024. godine", piše u saopštenju.

"Na Crnoj Gori je da intenzivira reforme i pokaže rezultate. Na tom možete računati na podršku prijateljske Vlade Mađarske koja će nastaviti da vas podržava - tehnički, ekspertski i politički“, poručila je Vuić.

"Sagovornice su razmijenile mišljenje daljim izazovima i planovima u procesu pristupanja, te potrebama za ekspertskom podrškom u više pregovaračkih poglavlja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: